26 / 12 / 2024

Mehmet Bayraktar'ın Miami'deki karma projesi dikkat çekiyor!

Mehmet Bayraktar'ın Miami'deki karma projesi dikkat çekiyor!

Mehmet Bayraktar, Miami'de 1 milyar dolarlık bir mega yat limanı, rezidans, otel ve alışveriş merkezi projesinin sahibi ve Flagstone Property'nin patronu. Yaklaşık 10 yıldır Miami'de yaşıyor.



Türkiye'de neler oluyor? Bu soruyu Amerikalı bir emlak danışmanı Bayraktar Holding'in kurucusu Hüseyin Bayraktar'ın oğlu Mehmet Bayraktar'a soruyor. Bayraktar, Miami'de 1 milyar dolarlık bir mega yat limanı, rezidans, otel ve alışveriş merkezi projesinin sahibi ve Flagstone Property'nin patronu. Yaklaşık 10 yıldır Miami'de yaşıyor.


Emlak danışmanı, Miami'de emlak piyasasını da alt üst eden krizden önce, Türklerin gelip 100-150 bin dolarlık dairelere baktığını ve alıp almamakta da tereddüt ettiğini hatırlatarak, "Oysa şimdi emlak satın almak için gelen Türklerin hepsi 1 milyon doların üzerindeki evlerle ilgileniyor. Müthiş bir zenginleşme olmuş" diyor. Açıkçası bu izlenimi sadece ABD'li emlak danışmanından da duymuyoruz. ABD'de birçok ünlü ismin ev satın almasına aracılık eden ve 22 yıldır Miami'de yaşayan Nurdan Yıldırım da teyit ediyor.

Kriz döneminde Miami'de 28 bin konut stoku varmış. Fiyatlar da yerlerde sürünüyormuş. Mehmet Bayraktar, "Ama şimdi konutlarda metrekare fiyatı yüzde 30'un üzerinde arttı. 28 bin konutu birkaç yıl içinde eritti Miami ve şimdi 15 bin yeni konut inşaatı başladı. Türkler de büyük ilgi gösteriyor" diyor.


Mehmet Bayraktar ın Miami deki karma projesi dikkat çekiyor!


Bir taraftan emlak satın alan Türkler diğer taraftan da önemli yatırımlarda başrolde. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un tersane satın alması, ardından da şehrin ünlü Surf Club'ını satın alarak şehrin en pahalı dairelerinin yer aldığı For Seasons Oteli ve rezidans projesi tüm hızıyla devam ediyor. Projedeki konutların yüzde 70'i satılmış bile. Mehmet Bayraktar'ın şimdiden çok konuşulmaya başlayan Islands&Garden projesi de Miami'de Türkiye'yi öne çıkarıyor. Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erol Göker ile Miami Limanı'nı dolaşırken bana söylediği "Biz istersek burayı da alırız, çok da kolay yönetiriz" sözü boşuna değil galiba. Çok yönlü bir Türkiye hareketi başlamış Miami'de.


Belki de bu gelişmeler tetikledi ve Türkiye Miami'ye başkonsolosluk açmaya karar verdi diye düşünüyorum. Mayısta resmi olarak açılacak olan Türkiye Başkonsolosluğu'na da Özgür Altan'ın atandığını duymuştuk. Son seyahatimizde tanışma fırsatı yakaladık. Altan henüz geleli 6 ay olmasına rağmen Miami ve çevresinde sıkı bir Türkiye lobisine başlamış bile. Özgür Altan, üniversite üniversite dolaşarak, Türkiye'nin adının geçtiği her gazete haberine bizzat cevap makaleleri kaleme alarak hem siyasi hem ekonomik alanda sahada çalışıyor.


Görüştüğümüz günün akşamı evinde Miami Belediye Başkanı Tomas Pedro Regalado ile Rahmi Koç'a davet veriyordu mesela. Regalado, Miami'deki Türklerin hepsiyle yakın ilişki kurmuş. Mehmet Bayraktar'dan 'Bizim Mehmet' diye söz edecek kadar yakın ilişki kurduğunu kendisini ziyaret eden diğer Türk işadamlarından duydum misal. Bu arada Türklerin emlak aşkını Başkonsolos Altan'dan da duydum. Türklerin peynir ekmek gibi emlak satın aldığını doğruluyor. Bölgede yaşayan Türk işadamlarının büyük kısmının ise mermer işiyle uğraştığını söylüyor ve "Ama ne yazık ki Türkler burada da fiyat kırıyor. İtalyan mermeri en yüksek fiyatla alıcı bulurken, Türkler birbirinin fiyatını düşürmekle uğraşıyor ve sonunda mermerimizin fiyatı düşüyor" diyor.


Miami'deki Türklerin öncelikli hedefine gelince; Türk Hava Yolları'nın bir an önce direkt seferlere başlamasını sağlamak. Özgür Altan, Miami Uluslararası Havalimanı Havacılık Direktörü Emillio Gonzalez ile görüşmesine istinaden 2016'da doğrudan seferlerin başlayabileceğini söylüyor.


Şelale Kadak-Sabah


Geri Dön