29 / 04 / 2024

Mehmet Cavlı: Finans merkezi altyapısı Türkiye'de hazır

Mehmet Cavlı: Finans merkezi altyapısı Türkiye'de hazır

Ekonomist Mehmet Cavlı, Orta Doğu"nun bir  finans merkezine ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun potansiyeli ve altyapısının Türkiye"de hazır olduğunu söyledi



Cavlı, özellikle son yıllarda Orta Doğu ülkelerinin ekonomilerini ve  stratejik önemlerini ortaya çıkarma yolunda olduklarını ifade ederek, bu  ülkelerin petrol ve doğalgaz rezervlerinin yanı sıra 'hassas çizgilerle  donanmış' coğrafyasının farkına varmaya başladıklarını kaydetti. Orta Doğu ülkelerinin, tarım, hayvancılık, sanayileşme, inşaat ve finans  yönünden yeni bir görünüm aldığını belirten Cavlı, nüfuslarına yetece her türlü  potansiyeli son yıllarda ortaya çıkararak ekonomik, sosyal ve kültürel  temaslarını artırdıklarını dile getirdi.   Ekonomisi güçlü bir Türkiye oluşturulmasının, bölgedeki ülkelerin  menfaatine olduğunu ifade eden Cavlı, şunları kaydetti:

'Türkiye bu istikamette önemli bir güç ve potansiyeldir. Durmanın,  seyretmenin zamanı bitmiştir. Türkiye"nin iktisadi gücü ve potansiyeli çevre  ülkelerine yeterlidir. Orta Doğu ülkeleri arasında işbirliği artık öne çıkmaya  başlamıştır. Basit vize engellerinin kaldırılması ancak ekonomik işbirliği  menfaatlerinin oluşturulmasıyla avantaj sağlar. Turistik serbest dolaşımın önemi  yoktur. Orta Doğu"nun bir finans merkezine ihtiyacı bulunuyor. Bunun potansiyeli  ve altyapısı Türkiye"de hazırdır. Orta Doğu ülkeleri Merkez Bankası neden  kurulmasın Elbette kurulursa yarar sağlayacaktır. Orta Doğu Tarım Ürünleri  Tohumlarının Korunması Bankası, Orta Doğu Yatırım Bankası, Orta Doğu Fuarcılık  Organizasyonu ve Merkezi, Orta Doğu Endüstriyel Sanayi Bölgeleri ve Orta Doğu  Ar-Ge Merkezi çok basit metodlarla kurulabilir. Bir çok sahada çok geniş imkanlar  var.'

'ORTADOĞU ÜLKELERİ BİR ARAYA GELEREK AĞIR SANAYİ ÜRÜNLERİ İMAL  EDEBİLİR'-

Böyle temaslar sonucunda, Orta Doğu ülkelerinin bir araya gelerek uçak ve  gemi gibi ağır sanayi ürünleri imal edebileceğine işaret eden Cavlı, Orta Doğu  Uzay Bilim Merkezinin de kurulabileceğini belirtti.   Orta Doğu"nun pek de önemsenmeyen kıyılarının, dünyanın önemli limanları  olma potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Mehmet Cavlı, şöyle devam etti: 'Limanlar, iş imkanlarının ve emeğin yüksek ücretle ücretlendirildiği  noktalardır. İstihdama katkı sağlar. Denizlerin kıyıları ticaret bekliyor.   Böyle bir projenin oluşturulması halinde dünyanın milli geliri artacak,  dünya ticareti canlanacaktır. Küresel sermaye böyle bir yapılanmada önemli karalar  elde edebilecektir. ABD, Rusya ve AB ülkeleri canlanacak ve anlatılan bir Orta  Doğu pazarında kendi ekonomilerine de menfaat elde edebilecektir. Uzak Doğu  ülkeleri de böyle oluşan bir pazarda daha fazla ticaret yapma imkanını  bulacaktır.'
AA

Basında yer alan diğer haberler:

 

'Ortadoğu'nun finans merkezine ihtiyacı var'

Ekonomist Mehmet Cavlı, Orta Doğu'nun bir finans merkezine ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun potansiyeli ve altyapısının Türkiye'de hazır olduğunu söyledi.

Ekonomist Mehmet Cavlı, özellikle son yıllarda Orta Doğu ülkelerinin ekonomilerini ve stratejik önemlerini ortaya çıkarma yolunda olduklarını ifade ederek, bu ülkelerin petrol ve doğalgaz rezervlerinin yanı sıra ''hassas çizgilerle donanmış'' coğrafyasının farkına varmaya başladıklarını kaydetti.

Orta Doğu ülkelerinin, tarım, hayvancılık, sanayileşme, inşaat ve finans yönünden yeni bir görünüm aldığını belirten Cavlı, nüfuslarına yetecek her türlü potansiyeli son yıllarda ortaya çıkararak ekonomik, sosyal ve kültürel temaslarını artırdıklarını dile getirdi.

Ekonomisi güçlü bir Türkiye oluşturulmasının, bölgedeki ülkelerin menfaatine olduğunu ifade eden Cavlı, şunları kaydetti:

''Türkiye bu istikamette önemli bir güç ve potansiyeldir. Durmanın, seyretmenin zamanı bitmiştir. Türkiye'nin iktisadi gücü ve potansiyeli çevre ülkelerine yeterlidir. Orta Doğu ülkeleri arasında işbirliği artık öne çıkmaya başlamıştır. Basit vize engellerinin kaldırılması ancak ekonomik işbirliği menfaatlerinin oluşturulmasıyla avantaj sağlar. Turistik serbest dolaşımın önemi yoktur.

Orta Doğu'nun bir finans merkezine ihtiyacı bulunuyor. Bunun potansiyeli ve altyapısı Türkiye'de hazırdır. Orta Doğu ülkeleri Merkez Bankası neden kurulmasın Elbette kurulursa yarar sağlayacaktır. Orta Doğu Tarım Ürünleri Tohumlarının Korunması Bankası, Orta Doğu Yatırım Bankası, Orta Doğu Fuarcılık Organizasyonu ve Merkezi, Orta Doğu Endüstriyel Sanayi Bölgeleri ve Orta Doğu Ar-Ge Merkezi çok basit metodlarla kurulabilir. Bir çok sahada çok geniş imkanlar var.''

''ORTADOĞU ÜLKELERİ BİR ARAYA GELEREK AĞIR SANAYİ ÜRÜNLERİ İMAL EDEBİLİR''

Böyle temaslar sonucunda, Orta Doğu ülkelerinin bir araya gelerek uçak ve gemi gibi ağır sanayi ürünleri imal edebileceğine işaret eden Cavlı, Orta Doğu Uzay Bilim Merkezinin de kurulabileceğini belirtti.

Orta Doğu'nun pek de önemsenmeyen kıyılarının, dünyanın önemli limanları olma potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Mehmet Cavlı, şöyle devam etti:

''Limanlar, iş imkanlarının ve emeğin yüksek ücretle ücretlendirildiği noktalardır. İstihdama katkı sağlar. Denizlerin kıyıları ticaret bekliyor.

Böyle bir projenin oluşturulması halinde dünyanın milli geliri artacak, dünya ticareti canlanacaktır. Küresel sermaye böyle bir yapılanmada önemli karlar elde edebilecektir. ABD, Rusya ve AB ülkeleri canlanacak ve anlatılan bir Orta Doğu pazarında kendi ekonomilerine de menfaat elde edebilecektir. Uzak Doğu ülkeleri de böyle oluşan bir pazarda daha fazla ticaret yapma imkanını bulacaktır.''
Akşam

 


Geri Dön