24 / 12 / 2024

Mehmet Göçmen: Enerji maliyeti düşecek!

Mehmet Göçmen: Enerji maliyeti düşecek!

Mehmet Göçmen, elektrik enerjisi sektörünün liberalizasyona hazır olduğunu belirterek, "Elektrik piyasasının liberalleşmesini bekliyoruz. Liberalleşme, mesken tüketicileri üzerindeki enerji maliyetini düşürecek önemli bir adım olacak'' dedi.



Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, elektrik enerjisi sektörünün liberalizasyona hazır olduğunu belirterek, "Elektrik piyasasının liberalleşmesini bekliyoruz. Liberalleşme, mesken tüketicileri üzerindeki enerji maliyetini düşürecek önemli bir adım olacak" dedi.


Göçmen, enerji sektörüyle ilgili dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeleri paylaşmak ve Enerjisa’nın gelecek döneme ilişkin hedeflerini aktarmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuştu.


Bir yıl içinde enerji sektöründe yaşanan gelişmelere değinen Göçmen, petrol başta olmak üzere enerji fiyatlarının düştüğünü, fiyatlarda ve arz-talep dengelerinde belirsizliklerin devam ettiğini, enerji arz-talep zincirinin tüm aşamalarında yeni teknolojiler geliştirilmeye devam edildiğini anlattı.


Göçmen, Türkiye'de geçen sene yaşanan kuraklığın yerini normal seviyelerde gerçekleşen yağışa bıraktığını dile getirerek, böylece hidrolik üretimde artış yaşandığını, ancak talebin büyümesinin yine beklentilerin altında gerçekleştiğini belirtti.


İşletmeye giren yeni kapasitelerin de etkisiyle elektrik fiyatlarının eylül sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 daha düşük gerçekleştiğini bildiren Göçmen, bu durumun ve artan döviz kurundan kaynaklı maliyetlerin de etkisiyle özellikle doğalgaz ve ithal kömürle üretimin oldukça olumsuz etkilendiğini vurguladı. 


Göçmen, Türkiye elektrik sektöründe yatırımların sürdürülebilir olması için sektörün finansal sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması gerektiğini dile getirerek, sınırlı finans kaynaklarına erişimde Türkiye ile alternatif piyasalar arasında rekabetin arttığını, sektörün daha verimli, rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapıya ulaştırılmasının bir zorunluluk olduğunu aktardı.


"Elektrik sektöründe daha verimli, liberal ve şeffaf bir piyasaya mutlaka işlerlik kazandırılmalı, regülasyonlarda öngörülebilirlik güçlendirilmelidir" diyen Göçmen, elektrik piyasasındaki liberalleşmenin önemine değindi.


Göçmen, liberal elektrik piyasasının vatandaş üzerindeki enerji maliyetini düşüreceğinin altını çizerek, liberal bir elektrik piyasasında kamu yararı olduğunu anlattı.


Mehmet Göçmen, liberalleşmenin mesken tüketicileri üzerindeki enerji maliyetini düşürecek önemli bir adım olacağını vurguladı.


 


"Elektrik sektöründe 10 yılda 11 milyar dolarlık yatırım"



Sabancı Holding olarak, enerjiyi Türkiye'nin en stratejik sektörleri arasında gördüklerini, 2005 yılından bu yana enerji alanına yaptıkları yatırımlarla sektöre önemli katkı sağlamaya devam ettiklerini anlatan Göçmen, "Bu yaklaşımla; Türkiye elektrik sektöründe son 10 yılda gerçekleştirilen 64 milyar dolar yatırımın yaklaşık 11 milyar dolarlık  bölümü Enerjisa tarafından gerçekleştirilmiştir" dedi.


Göçmen, hem ülke hem de toplulukları için büyük öneme sahip olan enerji alanında önceliklerinin "Türkiye'nin menfaatleri ve ihtiyaçları" olduğunu, bu kapsamda stratejilerinin "Piyasa, arz-talep dengesi, makroekonomik faktörler gibi tüm parametreleri dikkate alarak rasyonel yatırım yapmak" olduğunu söyledi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Türkiye elektrik sektörünün liberalleşmesi ve rekabetçi nitelik kazanmasına yönelik atılan adımları çok önemli  bulduklarını vurgulayan Göçmen, "Dünyadaki diğer örneklerle karşılaştırdığımızda, EPDK öncülüğünde Türkiye'de bu dönemde çok başarılı regülasyon uygulamalarının hayata geçirildiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.


Gelecek dönemde de bu yaklaşımın devam edeceğine olan inançlarının tam olduğunun altını çizen Göçmen, "Daha verimli, liberal ve şeffaf bir piyasaya mutlaka işlerlik kazandırılmalı, regülasyonlarda öngörülebilirlik güçlendirilmelidir. Liberal bir elektrik piyasasının oluşumu yönünde herhangi bir teknik engel bulunmamaktadır" diye konuştu.


Göçmen, liberalleşmenin mesken tüketicileri üzerindeki enerji maliyetini düşürecek önemli bir adım olacağını kaydederek, mevcut durumdaki tarifelerde sanayi tüketimi lehine çapraz sübvansiyon uygulandığını anlattı.


 


"Mesken tüketicilerinin üzerine yüzde 37'ye varabilecek yük gelebilir"



Mehmet Göçmen, sözlerini şu şekilde sürdürdü:


"Serbest tüketici limitinde kademeli azalma olması halinde tüketimi düşük seviyede olan meskenlerin maliyet yükü giderek artacaktır. Serbest tüketici limitinin sıfırlanmasının ötelenmesi ile de mesken tüketicilerinin üzerine yüzde 37'ye varabilecek yük getirecektir. Bu nedenle liberalizasyon süreçlerinin Bakanlık tarafından yayınlanan ve tüm yatırımların dayandığı temel olan Türkiye'nin enerji sektörü strateji dokümanındaki takvimde tamamlanması büyük önem taşımaktadır."


Göçmen, büyüyen ve gelişen Türkiye ekonomisini destekleyecek, daha verimli, rekabetçi ve sürdürülebilir bir enerji geleceği için yeni teknolojilerin takip edilmesinin kritik öneme sahip olduğunun altını çizerek, "Ayrıca Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun çözümlerle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında çabaların artırılması da kritik derecede önemlidir" dedi.


Enerji verimliliğini, sadece tüketimdeki artış hızını azaltıcı önlemler olarak görmediklerini dile getiren Göçmen, "Daha verimli bir enerji geleceği için talebin doğru yönetilebilmesini ve arz-talep dengesinin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya ulaştırılabilmesini sağlayacak yatırımların yapılması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.


Enerjisa Üst Yöneticisi (CEO) Yetik Kadri Mert de Enerjisa'nın üretim, dağıtım ve satış faaliyetlerini anlattı. Mert, "Enerjisa, yatırımları ve operasyonları ile liberalizasyona hazırdır. Bu konuda öncü rolümüzü koruyacağız" dedi.


AA



Geri Dön