27 / 04 / 2024

Mehmet Göçmen: Türkiye'ye enerji konusunda güvenimiz tam!

Mehmet Göçmen: Türkiye'ye enerji konusunda güvenimiz tam!

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Göçmen, Türkiye'de sektörün liberalleşmeye doğru ilerlediğini ve oluşacak ortama güvenlerinin tam olduğunu belirterek, "Hedeflerimizde en ufak bir sapma yok" dedi.



Sabancı Holding ve Alman E.ON'un yüzde 50-50 ortaklığı olan Enerjisa, Türkiye'nin toplam elektrik üretiminde yüzde 10-11 civarında paya sahip olma hedefini koruduğunu açıkladı. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Sabancı topluluğu olarak Türkiye'de sektörün liberalleşmeye doğru emin adımlarla ilerlediğine ve liberalleşmesiyle oluşacak ortama güvenlerinin tam olduğunu belirterek, "Bu bağlamda hedeflerimizde en ufak bir sapma yok” ifadesini kullandı.


ATIL KAPASİTE YARATMAYIZ


Türkiye'de Orta Vadeli Program'da revizyon olduğunu ve büyüme ile ilgili beklentilerin yüzde 5'ten yüzde 3-3.5 aralığına çekildiğini hatırlatan Göçmen, "Biz Türkiye'nin yüzde 10-11 enerjisini üreteceğiz. Eğer Türkiye büyümezse, konjonktüre göre arz fazlası oluşmuşsa bir taraftan bizim görevimiz de finansmanının global seviyede bu kadar sorun olduğu ve Türkiye'nin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmaya ihtiyaç olduğu bir dönemde atıl kapasite yaratmamak" diye konuştu.   


ÜÇ SANTRALİ KAPATTIK 


Atıl kapasite yaratmaktan kaçınmak için bundan sonra daha esnek ve dinamik bir portföy yönetimi hedeflediklerini söyleyen Göçmen, bu kapsamda şirkete ait üç adet verimliliği düşük toplam 250 MW'lık santrali kapatma kararı aldıklarını hatırlattı. Göçmen, "Bunun yerine verimliliği yüzde 60'ın üzerine çıkan 600 MW'lık Bandırma II santralini kuruyoruz. Bundan sonra üretimde verimlilik odaklı daha dinamik bir portföy yönetimimiz olacak" diye konuştu. Göçmen ayrıca Yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile çerçevesi çizilmiş olan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) daha fazla zaman kaybetmeden faaliyete geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Düzenleyici kurum ve hükümetin, bu yeni tarife döneminde ana kriterleri açıklamayı erken yapması Türkiye'nin lehine olacak" açıklamasında bulundu.


HALKA ARZ 2016'DA


BUGÜNE kadar yaptıkları yatırımın 7.1 milyar euroya ulaştığını söyleyen Göçmen, "Devam eden beş santralimizin yatırımı ve dağıtım bölgelerimizde yapacağımız yatırımların toplamı 1.9 milyar euroyu buluyor" dedi. Göçmen, "2017'ye kadar bu santrallerin tamamı devreye girecek. Ayrıca piyasaların durumuna bakarak 2016 sonunda şirketi halka arz etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.


CİRO BU YIL % 50 ARTACAK


Göçmen 2017 yılında Enerjisa'nın sadece üretim tarafında yıllık 1.5-2 milyar TL operasyonel kâr getiren bir şirket olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Dağıtım tarafında ise tarifelerin belli olmasının ardından bu konuda tahmin yapabiliriz" dedi. Şirketin 2013 yılı sonunda toplam 7 milyar TL ciro elde ettiğini dile getiren Göçmen, "Bu yıl cironun yüzde 50 artacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu .


Akşam


Geri Dön