30 / 04 / 2024

Mehmet Görmez: Kabe yavaş yavaş tarihsizleştiriliyor!

Mehmet Görmez: Kabe yavaş yavaş tarihsizleştiriliyor!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Kâbe yavaş yavaş tarihsizleştiriliyor. İslam'ın ilk yıllarına ve Osmanlı dönemine ait eserler yok ediliyor. Gökdelenler mukaddes beldeyi baskı altına alıyor...



Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Kâbe yavaş yavaş tarihsizleştiriliyor. İslam'ın ilk yıllarına ve Osmanlı dönemine ait eserler yok ediliyor. Gökdelenler mukaddes beldeyi baskı altına alıyor.


Mekke'de dünyanın en zor organizasyonlarından birini gerçekleştiren Diyanet yetkilileri ile pazar günü önce Arafat'a gittik ve 3.5 milyon Müslümanın 3 Ekim'de vakfeye durarak ihramlarıyla ayakta Allah'a dua edeceği bölgede yapılan hazırlıkları yerinde gördük. Sonra da mina'yı gördük. 


'TARİHİ ESERLER YOK EDİLİYOR' 

Akşam saatlerinde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile bir araya geldik. Görmez'e Kâbe'nin etrafındaki korkunç yapılaşmayı da sorduk. Kutsal mekânın hemen yanına yapılan kulelerin Kâbe'yi baskı altına aldığını ve bunu Suudi yetkililerle paylaştığını söyledi. İslam'ın ilk yıllarına ait eserlerin, sahabenin izlerinin, Osmanlı dönemine ait yapıların birer birer yok edildiğinin altını çizdi ve ekledi: "Mekke tarihsizleştiriliyor!" Karamsar bir tablo çizmemeye özel gayret gösteren Görmez, son dönemde bazı çevreler tarafından terör ve acımasız eylemlerle İslam dininin bir arada anılmaya çalışılmasından da büyük rahatsızlık duyuyor. 


HAC GÜNLÜĞÜ

 Dün Zemzem işletmesi ve müzesini de ziyaret ettik. 30 metreden çıkan, günde 35 milyon insanın su ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olan ve birçok şifalı özelliği izinde barındıran Zemzem mucizesine yerinde şahit olduk. 

 Mina'da kurban kesim bölgesini de ziyaret ettik. Türkiye'den bu yıl 3 bin kasap kurban kesim hizmeti için Türkiye'den Mekke'ye getirilmiş. 4 milyona yakın kurban bayramın sonuna kadar kesilecek. Kurban etleri Afrika ülkelerine gönderilirken milyonlarca kurban derisi çöpe gidiyor. 

 Kâbe bölgesinin ticari taksiler dışında araç trafiğine kapatılması ile birlikte taksilerde yolculuk ücretlerinde fahiş bir artış görüldü. Konakladıkları otelden Kâbe'ye 20 Riyal'e giden hacı adayları bugünden itibaren 300- 500 Riyal ödemek zorunda kaldılar. Kâbe'nin uzak semtlerinde oturan bazı hacı adayları taksi karaborsası nedeniyle her gün güneş altında kilometrelerce yürüyorlar. 

 Mekke sokaklarında ve hacı adayları arasında Türkiye'den gelenlere özel bir ilgi ve sevgi var. Türkiye'nin gündemi ve Recep Tayyip Erdoğan'ın Çankaya zaferi yakından takip ediliyor.


MEKE'DE 'IŞİD' TATBİKATI

Kutsal topraklarda hac için sayılı günler kala Suudi Arabistan güvenlik güçleri Mekke'de 'güvenlik tatbikatı' yaptı. Teröristlere karşı özel timlerin araçlı takibi ve şahısların etkisiz hale getirilmesi amaçlı tatbikatta komando birlikleri ve helikopterler kullanıldı. Ülke, ABD ile kurduğu ittifak nedeniyle IŞİD'in hedefi haline gelmişti. 


Sabah 


Geri Dön