28 / 04 / 2024

Mehmet Kazancı: ‘Başkent Doğalgaz’ı da alacağım!

Mehmet Kazancı: ‘Başkent Doğalgaz’ı da alacağım!

Elektrik ihalelerini 4 milyar dolar kazanan Mehmet Kazancı: ‘Başkent Doğalgaz’ı da tek başıma alacağım



Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ve Kaya İnşaat ile oluşturduğu konsorsiyum ile Boğaziçi ve Gediz elektrik dağıtım bölgeleri ihalesini toplam 4 milyar 910 milyon dolarla kazanan MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, “Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesine MMEKA olarak tek başıma girip alacağım” dedi.

KAYA İnşaat ve Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ile ortak oluşturduğu İş-Kaya-MMEKA konsorsiyumla Boğaziçi Elektrik Dağıtım ve Gediz Elektrik Dağıtım İhaleleri’ni toplam 4 milyar 910 milyon dolarla kazanan MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, “Başkent Doğalgaz dağıtım ihalesine MMEKA olarak tek başımıza gireceğiz. Bu şirketi de almayı arzu ederiz” dedi.

Boğaziçi ve Gediz dağıtım bölgelerini 2010 yılı bitmeden devralmak istediklerini belirten Kazancı, her iki bölge için de finansman konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklarının altını çizerek, “Yurtiçi ve yurtdışı finansman argümanlarını inceledikten sonra bizim için hangisi mantıklıysa tercihimizi o yönde kullanırız” diye konuştu. Kazancı, bundan sonra da kapasitelerinin elverdiği oranda ve kanunun verdiği yetkiler içinde, elektrikte hem dağıtım hem üretim ihalelerine girmeyi planladıklarını söyledi.

Maliyet yansımayacak

Boğaziçi Elektrik Dağıtım Bölgesi’ne 2 milyar 990 milyon dolar, Gediz Elektrik Dağıtım Bölgesi’ne de 1 milyar 920 milyon dolarla en iyi teklifi vererek iki önemli bölgeyi kazanan İş-Kaya-MMEKA Makina, iki ihale için toplam 4 milyar 910 milyon dolar ödeme yapacak. MMEKA Makina, Kazancı Grubu’ndan ayrılan Mehmet Kazancı’nın Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’le ortak geçtiğimiz haftalarda kurulmuştu.

Her iki ihalede oluşan rakamların beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirten Kazancı, şöyle konuştu: “İstanbul (Avrupa Yakası) ve Gediz bölgeleri gelişmeye açık ve tüketimi artan bölgeler. Bu bölgeleri almayı çok arzu ediyorduk. Rakamların yükselmesinin ardından bunun maliyetinin tüketiciye yansımasını beklemek doğru değil. Enerji piyasası, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) kontrolünde. Bu pazarı devlet kontrol ediyorsa, kimsenin korkmasına gerek yok. Bu bölgeler özelleştirilse de sistem devletin elinde. Bundan önce özelleştirilen bölgeler de var. Bunlar özelleştirilince bir fiyat yükü mü geldi, hiçbir fiyat yükü gelmedi. Böyle bir beklenti içinde olmamak lazım.”

Rekabette sıkıntı olmaz

“Bu iki bölge ile elektrik dağıtımında yüzde 15’lik paya sahip olduk. Kanuni zorunluluk olan yüzde 20’lik üst sınırın altındayız” diyen Mehmet Kazancı, şöyle konuştu: “Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 200 milyar kWh elektrik tüketildi. Buradan yola çıkarsak yüzde 20 olarak ifade edilen hükümle ortaya çıkan sınır 40 kWh düzeyinde. Bizim iki şirketle beraber aldığımız büyüklük 31 milyar kWh. Dolayısıyla herhangi bir şekilde kanuni olarak bu sınıra yaklaşmamız bile söz konusu değil. Elektrik dağıtımında bu iki bölgeyle yüzde 15 seviyesinde bir paya sahip olduk.”

Kalan 3 bölgeyi de yıl sonuna satarız

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,ellerinde 3 dağıtım bölgesi kaldığını bunları da yılsonuna kadar satmış olacaklarını ifade etti. Önceki günkü özelleştirmelerden sonra TEDAŞ’ın elinde Akdeniz, Toroslar ve İstanbul Anadolu yakası elektrik dağıtım şirketleri kalmıştı.

Öte yandan Bakan Yıldız dağıtım özelleştirmeleri ile direklerin, trafoların ve diğer yatırım kalemlerinin satılmadığını belirterek, “Bu bir varlık satışı değil. 2036 yılına kadar elektrik dağıtımındaki hizmetlerin özel sektör marifetiyle yapılmasını biz şu anda özelleştirdik” dedi. Bakan Yıldız, dünkü 4 özelleştirmeyle beraber elektrik dağıtım hizmetlerinin yaklaşık yüzde 75’inin, yani 4’te 3’ünün özel sektör faaliyetiyle düzenleneceğini dile getirdi. Yıldız, “Özelleştirmelerin başarılı olabilmesinin en büyük şartı bu hizmetlerin daha kaliteli verilebiliyor olmasıdır. Özel sektörün kayıp-kaçakla ilgili taahhütleri var” diye konuştu.

Boydak ve Ataç enerjide ortak oldu

BOYDAK Holding, enerji alanında işbirliği yapmak üzere inşaat alanında faaliyet gösteren Ataç Şirketler Grubu ile ortaklık anlaşması imzaladı. Boydak Holding’in kurduğu Boydak Enerji Üretim ve Ticaret, Ataç Şirketler Grubu bünyesindeki Nisan Elektromekanik Enerji’nin yüzde 50’sine ortak oldu. Bu işbirliği kapsamında Orta Karadeniz’de 11 adet hidroelektrik santrali projesi tamamlanacak. İkisi bitmiş durumda olan projelerin tamanının devreye girmesinin ardından 150 megavatlık kurulu güçle, yılda 550 milyon KwH enerji üretilmesi planlanıyor. Boydak Holding’in CEO’su Memduh Boydak, “Enerji sektöründeki yatırımlarımız devam edecek. Bu yatırımların toplamda 1 milyar doları bulmasını öngörüyoruz” dedi.

Ataç İnşaat ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman da, ilerleyen dönemde Nisan Enerji’nin kurulu gücünün 150 MW’tan 300 MW çıkarılacağını belirtti. 
Vatan


Geri Dön