28 / 12 / 2024

Mehmet Öğütçü'den AA'nın Enerji Terminali Projesi'ne övgü!

Mehmet Öğütçü'den AA'nın Enerji Terminali Projesi'ne övgü!

Londra'daki Global Resources Corporation ve İstanbul merkezli Bosphorus Energy Club Başkanı Öğütçü, "AA'nın Enerji Terminali Projesi, Türkiye'nin dünya enerji piyasasındaki sessizliğini bozacak. AA'yı tebrik ediyorum" dedi.




Londra'daki Global Resources Corporation ve İstanbul merkezli Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü, "Anadolu Ajansının (AA) Enerji Terminali Projesi'nin, Türkiye'nin dünya enerji piyasasındaki sessizliğini bozacağını, önemli bir açığı kapatacağını düşünüyorum. AA'yı tebrik ediyorum." dedi. 


Öğütçü, AA'nın medya sponsorluğunda İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda (ICCI 2014) AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 


Küresel enerji sektöründe meydana gelen köklü değişimleri doğru okumanın önemini vurgulayan Öğütçü, "En önemli değişikliklerden biri dünyanın enerji arz-talep haritasında gerçekleşiyor. Çin, Hindistan gibi yeni aktörler artan enerji talepleriyle dikkat çekerken, tedarikçi ülkelerin sayısı da arttı. Bence gelecekte pazara çok fazla petrol ve gaz girişi olacak" diye konuştu.


Bu yeni tabloya bakıldığında Türkiye'nin tam merkezde olduğunu söyleyen Öğütçü, Türkiye'nin de artan enerji talebi düşünüldüğünde yenilenebilir ve nükleer enerjiyi de ekleyerek kaynak çeşitliliğine gitmesi gerektiğinin altını çizdi. "Ancak yine de Türkiye, önümüzdeki 20 yıl boyunca fosil kaynaklara bağımlı kalacak" diyen Öğütçü, bu noktada TANAP gibi uluslararası projelerin öneminin devreye girdiğini belirtti.

Öğütçü, özellikle Ukrayna krizinden sonra Avrupa'da, Orta Asya ve Kafkaslar'da Rus petrolü ve doğal gazına güvenin sarsılmasıyla Türkiye'nin, Azeri, Irak, İran, Doğu Akdeniz'deki kaynaklar ortasındaki merkezi rolünün daha da ortaya çıktığına işaret etti. 


Türkiye'nin konumunun avantajını kullanması için enerji politikasını değiştirmesi gerektiğini ifade eden Öğütçü, şunları kaydetti:


"Bu hem özel hem kamu sektörü için geçerli. Ben Türkiye'nin tüm enerji şirketlerinin değerini hesapladım ve maalesef Malezya'nın Petronas şirketine eşdeğer olduğunu fark ettim. Türkiye'nin enerji devi şirketlere ihtiyacı var. Dolayısıyla sağlam finans politikasına ihtiyaç var. Hazine, uluslararası organizasyonlar, özel sektör gibi çeşitli kaynaklardan fon sağlamalı. En azından 50 milyar dolarlık sermayeye ihtiyaç var."


Bu fonların Avrupa Birliği'nin (AB) 15. enerji faslını müzakereye açması sayesinde karşılanıp karşılanamayacağına ilişkin soruya Öğütçü, "Ben bu konuda AB'ye dayanmaktan yana değilim" dedi.


"Etkin enerji diplomasisi yürütülmeli"


Körfez ülkeleri, Hindistan, Singapur ya da 7 trilyon dolarlık İslami finans sermayesinin enerji projelerine kanalize edilmesinin daha uygun seçenekler olduğunu anlatan Öğütçü, Rusya'nın da hem gaz hem nükleerde inkar edilemez partner olmaya devam edeceğini söyledi.


"Bunları yapabilmek için de etkin bir enerji diplomasisi yürütülmeli" diyen Öğütçü, Kuzey Irak petrolüne ilişkin Ankara'nın Erbil-Bağdat hattında yürüttüğü ilişkiyi başarılı enerji diplomasisine örnek verdi. Öğütçü, "Çünkü kapı komşumuz ve hassas güvenlik dengeleri var. Türkiye'nin ulusal çıkarı öncelikli. Dolayısıyla zor ama şimdiye kadar doğru yürütülen bir enerji diplomasisi örneği" değerlendirmesinde bulundu.


"AA Enerji Terminali önemli bir açığı kapatacak"



ICCI'ın ana medya sponsoru AA'yı, yeni projesi "enerji terminali" için tebrik eden Öğütçü, şöyle konuştu:

"Enerji muhabirlerinizin yazdığı makaleleri takip ediyorum. Şimdiden uluslararası yayın organlarının onları kullandığını gördüm. Bu haberlerinizin takdir edildiğini gösterir. ABD, İngiltere gibi ülkelerden enerji pazarına sürekli bilgi akışı var ama Türkiye'den ciddi bir bilgi eksikliği söz konusu. AA'nın Enerji Terminali Projesi'nin, Türkiye'nin dünya enerji piyasasındaki sessizliğini bozacağını, önemli bir açığı kapatacağını düşünüyorum. AA'yı tebrik ediyorum. Her türlü desteği vermeye de hazırım."



AA


Geri Dön