16 / 05 / 2024

Mehmet şžimşek: 2-B tasarısına son şekli verilmedi

Mehmet şžimşek: 2-B tasarısına son şekli verilmedi

Maliye Bakanı şžimşek, kamu alacaklarını yapılandıran düzenlemenin büyük fırsat olduğunu belirterek, herkesin katılması gerektiğini söyledi. şžimşek “Artık denetlenmeyen mükellef kalmayacak ” dedi



Maliye Bakanı Mehmet şžimşek 'ten, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması konusunda kimsenin zorlanmadığını ancak yapılandırma sonrasında da denetlenmeyen mükellefin kalmayacağını söyledi. Konuya ilişkin düzenlemenin mükellef açısından kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu belirten şžimşek “Bu kanunun uygulanmasında mükellefleri zorlamayacağız ” dedi. şžimşek, bakanlık bünyesinde kurulan altyapıyla artık herkesin rahatlıkla denetlenebildiğini vurgulayarak hiçbir mükellefin denetim dışı kalmayacağını da hatırlattı.

EN KAPSAMLI BORç YAPILANDIRMASI

Bakan şžimşek, Antalya 'da konuyla ilgili yapılan toplantının açılışında bir konuşma yaptı. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırılmasıyla karşı karşıya olduklarını belirten şžimşek, şöyle devam etti: “Mükelleflerimizle beyaz bir sayfa açacaksak, bu mükelleflerimiz açısından kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Biz, geçen yıl çıkardığımız kanunla kapasitemizi artırmamıza paralel, hiçbir mükellefin denetim dışı kalamayacağı bir yapı oluşturduk. ”

AYNI ANDA YÜZ BİNLERİ DENETLEYECEĞİZ

Yapacakları bilgisayar programlarıyla aynı anda yüz binlerce mükellefi denetleyebileceklerini kaydeden şžimşek, yeni bir döneme girildiğine vurgu yaptı. Kanunun bu kadar kapsamlı yapılmasının bir sebebinin de bu olduğunu anlatan şžimşek “Geçen yıl, risk analiz metodları oluşturuldu. Onları kullanıp incelenmesi gereken mükellefi inceleyeceğiz. Artık gelişigüzel değil, tabi ki ihbara dayalı denetimler olabilir ama genel denetimler risk analizine göre yapılacak. Sınırlı denetimler 6 ayda, kapsamlı denetimler de 1 yıl içinde bitirilmiş olacak. Bu temel bir prensiptir ” diye konuştu.

2-B tasarısına son şekli verilmedi

şžimşek, 2-B arazilerinin satışına ilişkin tasarıya henüz nihai şeklinin verilmediğini söyledi. Gazetecilerin sorularını da yanatlayan şžimşek, Bakanlar Kurulu 'nun, tasarıya henüz son şeklini vermediğini kaydederek, bu nedenle düzenlemeden elde edilecek gelire yönelik bir tahminde bulunmanın da zor olduğunu ifade etti.

Yapılandırma kesinlikle af değil

Maliye Bakanı şžimşek, bazı idarelerin ceza yazdığını, bunların da bazen 10 yıl sonra mükellefe tebliğ edildiğini de ifade etti. şžimşek “Böyle şey olur mu Bundan sonra 1 yıl içinde tebliğ edilmeyen ceza, ceza olmaktan çıkacak. Bu idareye de büyük sorumluluk getiriyor ” dedi. Maliye Bakanı, konuşmasının son bölümünde, vergide adalet ve uyumun önemine işaret ederek, taşrada (vergilerimizi zamanında ödüyoruz ama siz ödemeyenleri ödüllendiriyorsunuz) şeklinde bir algı bulunduğunu kaydetti. Cumhuriyet döneminde 31 adet mali af içeren kanun çıkarıldığını belirten şžimşek, bu yapılandırmanın öncekilerden önemli bir ayrıcalığı olduğunu ve bunun kesinlikle af sayılamayacağını söyledi. Yeni düzenlemede güncelleme yapılarak ana paranın alındığını hatırlatan şžimşek “Bu iddia edildiği gibi bir af değil, bir kolaylıktır ” açıklamasında bulundu.
Star


Geri Dön