28 / 04 / 2024

Mehmet Şimşek: Emlakta enerji indirimi yapılacak!

Mehmet Şimşek: Emlakta enerji indirimi yapılacak!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İzmir İktisat Kongresi' nde trafikteki yaşlı araçların MTV ve enerji verimliliği konusunda açıklama yaptı. Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada emlakta enerji indirimi yapılacağını belirtti...



Motorlu Taşıtlar sisteminde motor büyüklüğü arttıkça vergi artıyor. Taşıtlarda halen yüzde 40 ila yüzde 135 aralığında ÖTV uyguluyoruz. Dolayısıyla aslında çevreyi çok kirletenden daha fazla vergi alarak bir anlamda ekoloj ik yöntem uyguluyoruz. Bununla birlikte taşıtlarda karbon salmımını baz alan vergiler de söz konusu olabilecek. Arkadaşlara söyledim çalışıyorlar. Çevreyi çok kirleten taşıtların vergisi yüksek, az kirletenlerin ise az olacak. 

EMLAK VERGİSİ'NDE ENERJİ İNDİRİMİ YAPILACAK KONUTLARIN tamamından 2017'ye kadar bir enerji performans sertifikası alacağız. İleride Emlak Vergisi'nde enerji verimliliğini esas alan bir vergi düşünülebilir. Enerji verimliliğini teşvik eden bir vergileme olabilir. Yani yalıtılmış binalara ilişkin avantajlı vergiler olabilir. 

MEHMET ŞİMŞEK VERGİ DÜŞMEZ, BEKLEMEYİN 

¦ ¦¦ TÜRKİYE'DE vergi oranlarının üç-beş ürün hariç kesinlikle yüksek olmadığını savunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergi oranlarını indirmemizi bekliyorsanız, beklemeyin, indirmeyeceğiz. Vergi denetim kapasitesini, insan kaynağı açısından ciddi şekilde artırdık ve teknolojiyi de kullandık. 

Vergi kaçıranlara duyurulur. Göreceksiniz vergi kaçakçılığı ile mücadelede inanılmaz seviyelere çıkacağız" diye konuştu. 

BANKALARA HACIZ AYARI YAPTI MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, bütün mükellefler için kredi notu mekanizmasının altyapısını oluşturduklarını ve bunun üzerinde uzun süredir çalıştıklarını söyledi. 

Şimşek, "Hükümet olarak her türlü mali affa karşıyız. Elektronik hacizle ilgili şikayetler var. Vergi, Maliyeye ödenmiyor, 76 milyon vatandaşa ödeniyor. Mükellef, '100 TL kazandım 20 lirasını vergi olarak 76 milyona ödeyeceğim' diyor, sonra ödemiyor. Biz de elektronik haciz başlattık. Ancak bankalar, 'Devleti dolandırdıysa beni de dolandırır' diye mükellefin 10 lira borcu varsa, tüm borcuna haciz koymaya başladı. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) nezdinde girişimlerde bulunduk. Sadece vergi borcu tutarına haciz uygulaması yapılacak" uyarısında bulundu. 

ÜNİVERSİTE HOCALARI İÇİN ZAM SİNYALİ * "ÖĞRETİM görevlilerimizin ücret skalasında bir iyileştirme olması gerektiği açık" diyen Bakan Mehmet Şimşek, "Reel bazda ücretler ciddi biçimde arttı. Bununla birlikte öğretim görevlilerimizin durumu iyileştirilmeli" sözleriyle zam sinyali verdi. 


Vatan


Geri Dön