27 / 04 / 2024

Mehmet Soğancı: Mimarlar haksız rekabete düşürülemez!

Mehmet Soğancı: Mimarlar haksız rekabete düşürülemez!

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, mühendis ve mimarların haksız rekabete teslim edilmesi kabul edilemeyeceğini bildirdi



     Soğancı yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın, ülke vatandaşı aleyhine, yabancılar lehine düzenleme yaparak, dünyada hiçbir ülkede örneği olmayan bir ilke imza attığını söyledi.
      Mehmet Soğancı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 27 Ocak 2010 tarihli oturumunda hükümetin talebi ile ele alınan ve "torba yasa" olarak nitelendirilen "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 8. maddesine "……Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir yılı geçmemek üzere ön izin verilebilir. Mesleki eğitim alanı dışında istihdam edilecek yabancı uyruklu personel için bu Kanunda belirtilen görüşler alınmaz. Bu kişiler, akademik ve mesleki yeterlilik ile lisans talep ve yeterlilik uygulamasına tabi değildir" biçiminde bir düzenlemenin eklendiğini ve yasallaştığını belirtti.
Bu yasa maddesinin içeriğinin 2004 yılında "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği" maddesi olarak düzenlendiğini hatırlatan Soğancı, Konuya ilişkin TMMOB tarafından açılan davada Danıştay'ın söz konusu maddeyi iptal ettiğini hatırlattı.
       Soğancı, hükümetin Danıştay kararını by-pass etmek için yönetmelik düzenlemesini yasa teklifi haline getirdiğini savunarak, 23 Mayıs 2007'de 5565 sayılı "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa"nın TBMM'de kabul edildiğini, yani Anayasa'nın 138. maddesinin ihlal
edilerek teklifin yasalaştığını öne sürdü.


-"MADDE İADE EDİLMELİ"-
       Dönemin Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa'ya ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle TBMM'ye iade edilen yasanın, 2007 yılından bu yana Meclis gündemindebekletildiğini belirten Soğancı, iktidarın 27 Ocakta, Anayasa'ya aykırı olduğubilinmesine karşın torba yasa içinde saklayarak konunun yeniden yasalaşmasını
sağladığını ifade etti.
       Soğancı, iktidarın, bu yasa maddesi ile diplomalarına bakmaksızın,mühendis ve mimar olduğunu beyan eden tüm yabancılara çalışma izni vererek halkıncan ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktan çekinmediğini dile getirerek, "İktidar ülke vatandaşı mühendis, mimar ve şehir plancılarını kendi ülkesinde yabancı durumuna düşürmüştür. Ülkemiz mühendis ve mimarlarına dünyada hiçbir ülkede böyle bir olanak tanınmaz iken ve böyle bir uygulamanın dünyada örneği yokken bu yasa maddesi ile ülkemiz açıkça 'müstemleke' durumuna düşürülmüştür" dedi.
        Bu yasa maddesi ile akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamasına gerek olmaksızın her yabancının mühendis ve mimar unvanını kullanabilmesinin önü açılacağını vurgulayan Soğancı, yabancılar için 6235 sayılı TMMOB Yasası ve 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa'nın uygulanmayacağını belirtti.
Soğancı, şöyle devam etti: "Mühendis ve mimarların kendi ülkelerinde yabancı konumuna düşürülüp, haksız rekabete teslim edilmesi ve ülkemizin kıt kaynakları ile yetiştirilen insan gücümüzün yok sayılması kabul edilemez.
        Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını denetlemek üzere Devlet Denetleme Kurulu'nu harekete geçiren Cumhurbaşkanı'ndan haklı istemimiz, bir önceki Cumhurbaşkanı tarafından tespit edilen iade gerekçelerini dikkate almasa dahi, Devlet Denetleme Kurulu raporunda yer alan tespitlere uygun olarak Yasa'nın ilgili maddesini TBMM'ye ivedilikle iade etmesidir. Cumhurbaşkanı en azından Devlet Denetleme Kurulu'nun 'mühendislik ve mimarlık hizmetinin akademik ve mesleki yeterlilik denetiminden muaf olamayacağı' tespitine uygun davranmalıdır."

AA


Geri Dön