03 / 05 / 2024

Mehmet Timuroğlu Afrika'da fabrika kurdu!

Mehmet Timuroğlu Afrika'da fabrika kurdu!

Demokratik Kongo'da mobilya fabrikası açan İzmir Genç İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Timuroğlu, yaptığı üretimle Afrikalıları 'çek-yat' ile tanıştıracak



Yeni pazarlar bulmak için 4 yıl önce adım attığı Afrika'da bugüne kadar 40 bin kilometreye yakın yolculuk yapan  İzmir  Genç İşadamları Derneği (İGİD) Başkanı Mehmet Timuroğlu, Afrika'nın kalbi sayılan Demokratik Kongo'ya mobilya fabrikası kurdu.

Fahri Konsolosluk görevini de sürdürdüğü Kongo'da 8 ortağı ile birlikte dostluk ve kardeşlik anlamına gelen 'Yenbu' ismini verdiği şirketini kurarak, mobilya üretmeye karar veren Timuroğlu, 'Benda o lala' adı verilen çek-yat üretimi yaparak Afrikalıları çek yat ile tanıştıracak. 3 milyon dolarlık yatırımla kurduğu fabrikasında 500'e yakın kişiye istihdam sağlamayı planlayan Timuroğlu, ürettiği mobilya ve çekyatları diğer Afrika ülkelerine de ihraç edecek.

İzmirli bir işadamı olarak Demokratik Kongo'da ilk yatırımı gerçekleştirdiğini dile getiren Yenbu A.şž. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Timuroğlu, Kongo'dan sonra Kenya'da da kahve işleme tesisi kurma kararı aldıklarını açıkladı.

SIRADA KENYA VAR

Afrika öyküsünün 4 yıl önce başladığını ifade eden Timuroğlu, 'Yeni pazarlar bulmak için Afrika'da araştırmalara başladım. Afrika'nın birçok ülkesini ziyaret ettim. Bugüne kadar dünyanın çevresi kadar, yani 40 bin kilometreye yakın seyahat gerçekleştirdim. Önce ticaret ile iş yapmaya başladığım Afrika pazarında, geçen yıl 9 ortakla mobilya fabrikası kurmaya karar verdik. 3 milyon dolarlık yatırımla kurduğumuz fabrikamızda makine montajları gerçekleştiriliyor. Ocak ayında mobilya ve çek yat üretimine başlayacağız' dedi.

Demokratik Kongo'nun 70 milyon nüfusa sahip olduğunu anlatan Timuroğlu, pırlanta, ülkede elmas başta olmak üzere birçok değerli maden zenginliğinin bulunduğunu kaydetti. Milli gelirin yavaş yavaş yükseldiği ülkede yatak-sünger, mobilya ve çekyat üretiminin yeterli olmadığını görerek bu alanda yatırım yapmayı arzu ettiklerini anlatan Timuroğlu, alanında Afrika'nın en büyük tesisini kurduklarına dikkat çekti. Afrika'nın en zor ülkelerinden birinde bu yatırımı hayata geçirdiklerine işaret eden Timuroğlu, şöyle konuştu: 'Biz başarılı olursak, birçok yatırımın da önünü açmış olacağız. Kenya'da da 2 ton üretim kapasiteli kahve işleme tesisi kuracağız. Biz Afrika'da güvenilirliğimizi ispat ettik. Artık hem bizi hem de İGİD'i çok iyi tanıyorlar. Bundan sonra daha iyi işlere imza atacağımızı düşünüyorum. Bütün izmirli işadamlarını da Afrika ülkeleri ile iş yapmaya davet ediyorum.'

Rakamlarla Demokratik Kongo
Yüzölçümü : 2.345.410 kilometrekare
Nüfus : 65.767.000
Gayri Safi Milli Hasıla : 12.96 milyar dolar
Kişi başına Gayri Safi Milli Hasıla : 300 dolar
İhracat : 2.740 milyon dolar
İthalat : 3.055 milyon dolar
Resmi Dil : Fransızca
Para Birimi : Kongo Frankı
Yeni Asır/MURAT şžAHİN


Geri Dön