02 / 05 / 2024

Mehmet Yaşot: Tarsus'ta yasalarla inşaat yapılacak!

Mehmet Yaşot: Tarsus'ta yasalarla inşaat yapılacak!

Akdeniz Gazetesi köşe yazarı Mehmet Yaşot bugünkü yazısında Mersin Tarsus'ta yapılan yıkım çalışmalarını ele aldı. İşte Mehmet Yaşot'un o yazısı..



Bugünlerde Tarsus’ta meşhur yüzde 18 uygulamasının hayata geçirilmesinin belirsizliği devam ediyor. Olaya bizler bir gazeteci gözüyle bakıyoruz. Çünkü görmek başka, bakmak başka. Tarsus Yeşil mahallede bu bin yıllık yerleşim biriminde devlet hizmeti için yapılan halk hizmeti birimlerinin okul, sağlık ocağı, polis karakolu gibi yerlerin maalesef tapuları yok. Haberiniz olsun. Ülkenin hiçbir yerinde okulun arsası bir şahsın, üst yapısı devletin olmamıştır. Bu okul şimdiki Zübeyde hanım ¨özürlüler okulu”dur. Sağlık Ocağının altı bir şahsın üstünedir, üstü ise devletin. Lütfi Can Polis Karakolu da aynı. Artık burada bir kadastro zarureti doğmuştur. Şimdi yakında hayata geçecek projeyi gördüm. Her şey düşünülmüş. Okul yerleri, sağlık ve ibadet yerleri düşünülmüş.


Bunların hayata geçirilmesi için arsa lazım değil mi?


İşte yeni yasada yapılan her  yerleşimden yasanın müsaade ettiği oranda toprak alınıp bir havuzda toplanıyor. O arsalarda halka hizmet için binalar yapılacak. Yani okul, Sağlık ocağı birimleri. İbadet yeri yapılacak yerin toprağı düşünülmüş. Şimdi halkı endişelendiren olaya gelelim. “Evim yıkılırsa ne yaparım” sorusunun cevabı ise “YIKIM YOK” Bundan sonra Tarsus’ta Yeşil mahallede yapılacak her bina gelişi güzel yapılamayacak.


Herşey yasalarla inşaat yapılacak. Şimdiki yasalar şehirde ne varsa köylerde de onlar olacak diyor. O yüzden köylerin adı mahalle oldu. Yenilikler geliyor. Yıkım yok diyerek hatırlatırız. Hayır çorbasını bin yıldan beri kendi aralarında paylaşan mahalle sakinlerine diyorum ki.. “Arsalarınızı birleştirin. Apartmana dönüştürün. Eğer ben istemem diyorsanız, yine eskisi gibi evimde yaşarım diyorsanız itiraz etme hakkınız var. Ama yıkım yok.. Yine de bir düşünün. Bundan 70 yıl önceyi hatırlayın. O zamanlar belediye suyu yoktu. Suyu tulumba ile çeker öyle içerdik. Elektrik yoktu, gaz lambasının ışığı altında otururduk akşamları. Kanalizasyon yoktu. Septik çukurları dolunca o pisliği çektirmek için vidanjörde sıra beklerdik. Torpil arardık. Hep düşündüm. Devlet benim istediğimin 50 yıl ilerisinde, yenilikler kapımızda. Karar sizin. Mahallem düşüncede ilericidir. Şimdi bu kararında yeniliklere yol vermesini bekliyoruz.



Hayırlı olsun diyerek bu konuyu ileride yine yeni bilgilerle sizlere sunacağım. Önemli olan yenilik ve hayırlı işlere olanak sağlamaktır.



Akdeniz Gazetesi


Geri Dön