27 / 04 / 2024

Mekke'nin düzenlenmesiyle 2 bin 350 işyeri ve bina yıkılacak!

Mekke'nin düzenlenmesiyle 2 bin 350 işyeri ve bina yıkılacak!

33 yılda tamamlanması planlanan proje kapsamında 2 bin 350 işyeri ve bina yıkılacak



Mekke'nin Yeniden Düzenlenmesi Projesi kapsamında 2 bin 350 işyeri ve bina yıkılacak. 33 yılda tamamlanması planlanan düzenlemenin ardından Kabe'de 2 milyon Müslüman aynı anda namaz kılabilecek. 


     Mekke Belediye Başkanı Usame El-Bar, Mekke'nin görünümünü değiştirecek ve işlevselliğini artıracak proje hakkında AA muhabirine bilgi verdi. 


     Proje kapsamında 2009 yılında başlatılan çalışmaların sürdüğünü belirten El-Bar, 33 yılda tamamlanacak çalışmalarda 2 bin 350 işyeri ve binanın yıkılacağını, projenin maliyetinin 100 milyar doları aşacağını kaydetti. 

     El-Bar, ''Peygamber Efendimizin evinin bulunduğu Gazze Caddesi'ndeki otel ve işyerlerinin çoğunun yıkım çalışmaları tamamlandı. Ziyaretçilere daha iyi hizmet sunabilmek için Mina'da yüzlerce restoran ve tuvalet kuruluyor. Birçok yeni proje hayata geçiriliyor. Üçüncü genişletme projesinin 4 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Projenin bitimiyle Kabe'nin etrafında 2 milyon kişi aynı anda rahat bir şekilde namaz kılabilecek. Ayrıca proje kapsamında ziyaretçilerin çocuklarını bırakabilecekleri çocuk yuvaları da yapılacak'' dedi. 

     

     -''Yeni binalar çok katlı olmayacak''- 

     

     Yeni yapılacak iş merkezleri ve otellerin çok katlı olmayacağını belirten El-Bar, Müslümanların daha rahat abdest alabilmeleri için sistemli abdesthanelerin açılacağını belirtti. 

     Mekke'de ulaşımın kolaylaştırılması için yeni tünellerin yapıldığını dile getiren El-Bar, ayrıca vatandaşların kullanımına kapalı sadece acil durumlar için kullanılacak ve kaza bölgesine hızlı ulaşımı sağlayacak özel tünelin inşa edildiğini söyledi. 

     El-Bar, ''El-Kaaba Dağı'nın altından geçecek tünelin uzunluğu 700 metre olacak. Yeni tünellerin hayata geçirilmesinin maliyeti ise 320 milyon doları bulacak'' dedi. 

     Mekke'nin hemen her yerinden Kabe'ye ulaşımı sağlayan yaklaşık 20 tünel bulunuyor. 

     

     -Ulaşımda demiryolu ağı- 

     

     Mekke'deki trafik yoğunluğunu rahatlatacak bir başka büyük proje ise yaklaşık 10 yıl sürecek metro projesi. Metronun yapımı için yüzlerce işyerinin yıkım işlemlerinin sürdüğünü belirten El-Bar, yeni metronun 182 kilometrelik güzergahta taşıma yapacağını, Kabe'den başlayarak Arafat, Müzdelife ve Mina arasında sefer yapan Mashari tren yolu ile birleştirileceğini ifade etti. 

     Mekke Ummu'l-Kura Üniversitesi ekonomistlerinden Abid El-Abdali, önümüzdeki yıllarda yeni projelerin hayata geçmesiyle Mekke ticari potansiyelinin yıllık 35 milyar dolara yükselmesinin beklendiğini açıkladı. 

     Mekke her sene yaklaşık 16 milyon Müslümanı umre, 4 milyon Müslüman da hac için ağırlıyor. 

     AA


Geri Dön