18 / 05 / 2024

Meletis Apostolides'in arsasına inşa edilen villa için yıkım kararı çıktı

Meletis Apostolides'in arsasına inşa edilen villa için yıkım kararı çıktı

Rum arazisine ev yapan Oram çiftinin Londra'daki davayı kaybetmesi sonrası binlerce Rum dava açmaya hazırlanıyor



Britanya İstinaf Mahkemesi'nin KKTC'de Rum Meletis Apostolides'e ait mülke villa 1974 sonrası yapmış Britanyalı Oram çifti aleyhine verdiği kararın ardından Rumlar hedef büyütüyor. Oram çifti, Rum mahkemesinin ‘Girne'deki arazi üzerine yapılan villanın yıkılması, kullanım bedeli olarak tazminat ödenmesini' öngören 2004 tarihli kararının uygulanması gerektiğine hükmeden Britanya mahkemesinin kararını yerine getirmek için KKTC'ye gitmeye hazırlanırken, binlerce Rum benzer davalar açmayı planlıyor.

Turistlere dava açılacak
KKTC'de Rumlara ait arazilerde inşa edilen gayrımenkul sahibi yabancıların sayısı 10 bin civarında. Rumlar, sadece mülk sahiplerine değil, KKTC'ye giden turistlere de dava açmayı düşünüyor. Apostolidis'in avukatı Konstantinos Kantunas, ilk iş Rum Katselis ailesinin arazisinde yapılmış DOM Oteli'nde kalan 50 Avrupalı turist aleyhinde Güney Kıbrıs ve Britanya'da dava açacaklarını söyledi. Rumlar böylece KKTC turizmine darbe vurmayı hedefliyor.

‘Rum tezine onay'
Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas kararın hem hukuki hem siyasi önemini vurgulamışken, Rum Başsavcı Petros Kleridis kararın güçlü bir koz olduğunu belirtip “Türk ordusunun işgaline, Britanya'nın adaya karşı sorumluluklarına, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne değiniyor. Kıbrıs mahkemesi kararlarının tüm AB'de uygulanabileceğini kanıtlıyor” dedi. Rum Yönetimi kararın müzakerelerde mülkiyet konusundaki tezlerini desteklediğini belirtirken, sözcü Stefanos Stefanu “Çeşitli şekillerde, istikametlerde ve müzakerelerde kullanacağız” dedi. Rumlarla Yunanlılar kararın ‘bir dönüm noktası' olduğu görüşünde birleşti.
Linda-David Oram da villaya yıkım izni alma çabasında. “Hiçbir şey yapmazsak mahkemeyi karşımızda buluruz. Uygulama için verilen süre 15 gün. Konu Kıbrıs'ı aştı” diyen Linda, kararın KKTC'de mülk edinen yüzlerce Britanyalıyı düşündürdüğünü belirtti.
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca ise, Oram çiftini korumak için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayıp “Mahkeme kararını nasıl hayata geçireceği hakkında da karar vermeli. Kararı uygulamayacağız” diye çıkıştı. Dün akşam Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Derviş Eroğlu bakan ve hukukçularla durum değerlendirmesi toplantısı yaptı. Talat, kararın çok geniş boyutta olumsuz etkileri olacağını belirtti.

Denktaş'tan global tavsiye
1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, mahkeme kararının siyasi olduğu, Talat üzerinde baskı oluşturmayı amaçladığını söyledi. Mal-mülk sorununun Kıbrıs sorununu çözecek anlaşmayla global olarak halledileceğini, ama Hristofyas karardan cesaret alıp global çözümü engellerse, müzakereleri sürdürmenin anlamı kalmayacağını belirten Denktaş, KKTC'ye dava tebliğine gelen her Rum'a  ‘rahatsızlık verme' davası açılmasını tavsiye etti.
Yorgo Kırbaki/Radikal

---

Orams davası kararı İngiliz basınında 

İngiliz basını, İstinaf Mahkemesinin Orams davasıyla ilgili önceki gün verdiği karar konusunda, "davanın KKTC'de ev sahibi olan çok sayıda İngiliz vatandaşını etkileyebileceğini" belirtti.

Adada devam eden müzakerelerden de bahseden BBC, mülkiyet konusunun en sıkıntılı konulardan biri olduğunu belirtti.

Times gazetesi ise binlerce İngilizin KKTC'de yazlık evi olduğunu kaydederek, "Bu kararla binlerce İngiliz evlerinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya. David-Linda Orams çifti, tüm birikimlerini Lapta'da bir ev yaptırmak için harcamış ve 6 yıl süren yasal mücadelenin ardından şimdi evlerini Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides'e vermek zorundalar" yorumunu yaptı.

Daily Mail gazetesi ise karar duruşmasına gelmeyen Linda Orams'ın görüşlerine yer vererek, karardan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını ama bundan sonra da her şeyi halletmek için çaba göstermeye devam edeceklerini ifade ettiğini bildirdi. Gazete ayrıca Linda Orams'ın, istemeyerek adada bölünmüş iki toplum arasındaki karışık bir siyasi duruma dahil olduklarını söylediğini kaydetti. Daily Mail, alınan kararla Orams çiftinin Apostolides'e tazminat ödemek zorunda olduğunu da yazdı.

Neredeyse tüm İngiliz gazetelerinin yer verdiği haberde, Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides ve avukatı Konstantis Kantunas'ın karardan duydukları memnuniyete ilişkin sözleri de aktarıldı.

İngiltere İstinaf Mahkemesi önceki gün Kıbrıslı Rum Apostolides'i Orams davasında haklı bulmuştu. Böylece mahkeme, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) geçen yıl verdiği tavsiye kararının uygulanması yönünde hüküm vermiş oldu.

ATAD, 28 Nisan 2009'da, Rum mahkemesinin 2004 yılında Linda-David Orams çifti aleyhine aldığı "arazi üzerine yapılan evin derhal yıkılması, Apostolides'e faiziyle beraber tazminat ödenmesi" yönündeki kararının, tüm AB ülkeleri tarafından dikkate alınması yönünde tavsiye kararı almıştı.
AA

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, İngiltere İstinaf Mahkemesinin Orams davasıyla ilgili olarak 19 Ocakta aldığı nihai kararın, Kıbrıs Rum yönetimi için önemli olduğunu, bu karardan faydalanacaklarını söyledi

Rum hükümetinin konuyla ilgili gelişmeleri ve özellikle verilen kararın uygulanması konusunda sağlanacak ilerlemeyi yakından takip edeceğini bildiren Kiprianu, alınan kararın uygulanmasının, Orams çiftinin yasal yükümlülüğü olduğunu savundu.

Kiprianu, alınan kararın tüm Avrupa için geçerli olduğunu, Kıbrıs Rum hükümetinin ve Dışişleri Bakanlığının bu karardan faydalanacağını belirtti.

Markos Kiprianu, Rum Dışişleri Bakanlığının, yabancıların KKTC'deki eski Rum mallarını satın almamaları konusunda bir bilgilendirme kampanyası başlatacağını da açıkladı.

-KKTC BAŞBAKANI EROĞLU: "YIKTIRMAYACAĞIZ"-
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, bugün mecliste yaptığı konuşmada, İngiliz Orams ailesinin Lapta'daki evlerini yıktırmayacaklarını söylemişti.

Eroğlu, "Binanın yıkılması için İçişleri Bakanlığına ve Lapta Belediye Başkanına başvurması gerekir. Biz, verdiğimiz tapuların arkasındayız, iznimiz olmadığına göre bu binayı yıktırmayacağız. Mahkeme masraflarını asgariye indirmek için gerekli çalışmalar devam ediyor. Neticede maddi bir bedel ödenecektir" demişti.

-ORAMS KARARI-
İngiltere İstinaf Mahkemesi, Orams davasıyla ilgili 19 Ocakta verdiği nihai kararında, KKTC'de 1974 öncesi sahibi olduğu arazinin üzerine konut yaptıkları için İngiliz Linda-David Orams çiftini dava eden Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides'i haklı bulduğunu açıklamıştı.

İstinaf Mahkemesinin almış olduğu kararın, Rum mahkemesinin Orams davasına ilişkin daha önce almış olduğu kararların Birleşik Krallık'ta da uygulamaya konulabileceği anlamı taşıdığı belirtilmişti.

Rum mahkemesi daha önce, "Lapta'daki arazinin Apostolides'e ait olduğuna" hükmetmiş, "Orams ailesinin Apostolides'e maddi tazminat ödemesi, arazinin sahibine iade edilmesi, araziyi işgal ettikleri süre kadar kira ödemeleri, arazi üzerine inşa ettikleri villayı yıkmaları ve Apostolides'in mahkeme masraflarının karşılanması" kararını vermişti.
AA


Geri Dön