28 / 12 / 2024

Melih Baki: Depreme karşı Tip İmar Yönetmeliği uygulansın!

Melih Baki: Depreme karşı Tip İmar Yönetmeliği uygulansın!

Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki, yerel yönetimlerin uymak zorunda olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nca yayınlanan Tip İmar Yönetmeliği tam anlamıyla uygulanması gerektiğini söyledi.




Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO)  Adana  Şube Başkanı Melih Baki, Türkiye'nin tehlikeli bir deprem coğrafyasında olduğunu belirterek, büyük acılar yaşanmadan önlemler alınmasını istedi. Melih Baki, . Melih Baki, yerel yönetimlerin uymak zorunda olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nca yayınlanan Tip İmar Yönetmeliği tam anlamıyla uygulanması gerektiğini söyledi. 

Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yer altındaki sismik hareketlerle ilgili çalışmalar yapan Melih Baki, Afrika Kıtası, Arap levhası ve Anadolu plakasının çarpışma merkezinin Doğu Akdeniz Bölgesi olduğunu, Türkiye'deki deprem aktarımlarının da bu bölgeden gerçekleştiğini belirtti. Bu nedenle Akdeniz Bölgesi'ndeki sismik hareketliliklere karşı dikkatli olunmasını öneren Baki, "Bölgede oluşan 4 ve üzeri şiddetindeki depremler artçı depremler değildir. Bu depremler sismik aktivitelerin önümüzdeki süreçte nasıl bir gelişme göstereceğini haber veren önemli kırık hareketleridir" dedi. 


ÖRTÜLÜ FAY UYARISI 

Deprem ülkesi olan Türkiye'de her an depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini anlatan Baki, şunları kaydetti: "Deprem ülkelerinde her an deprem olabilir.

Türkiye'de oluşan depremlere bakılınca yüzde 98'den fazlası daha önce bilinmeyen 'örtülü fay' dediğimiz faylarda olmuştur. Türkiye'de diri fay haritaları çıkarılırken, örtülü faylar gösterilmiyor. Örtülü fayların ortaya çıkarılması için çalışma yok. Son 30- 40 yıllık deprem arşivine bakınca, depremlerin gösterilen fayların üzerinde olmadığı görülür. Ege Denizi'nde meydana gelen deprem de göstermiştir ki, deprem gerçeği kendisini sürekli hatırlatıyor. 

Ulusal deprem istasyonlarını işleten yapıların ortak bir çatı altında toplanıp, depremlerin yoğun olduğu bölgede deprem üreten örtülü ve diri tüm fayları ortaya çıkarmalıdır. 

Nüfus yoğunluğunun bulunduğu kentlerin altındaki faylar incelenmelidir. Binaların yoğunluğu ele alınmalıdır. 

Depreme karşı kontrol mekanizmaları işletilmelidir. Depremlere karşı özellikle yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. Yerel yönetimlerin uymak zorunda olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nca yayınlanan Tip İmar Yönetmeliği tam anlamıyla uygulanmalıdır. Depreme dayanıklı yapılar üretilirken mevcut yapılar tekrar gözden geçirilmelidir.  Büyük acılar yaşanmadan bu önlemler alınmalıdır.


Adana Egemen Gazetesi




Geri Dön