30 / 04 / 2024

Melih Gökçek, Ankara belediyesi şirketlerini özelleştirecek!

Melih Gökçek, Ankara belediyesi şirketlerini özelleştirecek!

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısında belediyeyey ait 17 şirketin özelleştirilmesine ve Gölbaşı Belediyesi'ne ait Hayvan Barınağının Büyükşehir Belediyesine devrine karar verildi



Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısının son günü Melih Gökçek Başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Meclisin son gününde başkanlık yazısı olarak gelen önemli gündem maddelerinin yanı sıra birçok farklı konuda komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı.

Toplantıda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının şölene dönüştürülerek, "Gençlik Parkındaki havuzda sergilenen suyun ışık ve müzikle şekillendiği muhteşem gösteri" ile kutlanması, Meclis üyelerinin tamamının "evet" oyu ile karara bağlandı.

Başkan Gökçek, Gençlik Parkında suyun, ışık ve müzikle yaptığı dans gösterisinin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Ankaralıların beğenisine sunulacağını belirterek, "Daha yapım aşamasındayken bu gösterinin sadece yüzde onluk bir kısmını sunmuştuk. Büyük bir beğeni toplayan bu gösterinin açılışını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında yapacağız ve bayramı da çok güzel bir şölenle kutlamış olacağız" dedi.

BELEDİYE ŞİRKETLERİ ÖZELLEŞİYOR

Belediye Meclisi toplantısındaki en önemli gündem maddelerinden biri de Büyükşehir Belediyesi ve bünyesinde faaliyet gösteren ASKİ ile EGO Genel Müdürlüklerine bağlı 17 şirketten 16sının özelleştirilmesine ilişkin Başkanlık yazısı oldu. Konuyla ilgili meclise açıklamalarda bulunan Gökçek, şirketlerin özelleştirilmesi için daha önce karar aldıklarını hatırlatarak, "Ancak tam özelleştirmenin uç noktasına geldiğimizde, İstanbulda İGDAŞın özelleştirilmesinin iptal edildiğini öğrendik. Onun üzerine İstanbuldan bütün dokümanları alarak inceledik, yapmış olduğumuz incelemede İstanbul Belediyesine verilen yetkilerin Özelleştirme Kanununa uymadığını gördük. Biz de bu gerekçeleri ortadan kaldırmak için yeniden çalışma yaptık" diye konuştu.

Şirketlerin nasıl ve hangi ihale usulüyle satılacağı konusunun mutlaka Belediye Meclisine getirilmesi gerektiğini kaydeden Gökçek, "Yani satışların kısmi satış mı yoksa blok satış mı yapılacağı meclise sunulacak ve buna meclis karar verecek. Türkiyede ise özelleştirmeler genelde blok satış şeklinde yapılıyor. Ne tür ihale yapılacağı yine Belediye Meclisinin kararı ile olacak. Burada yetki doğrudan doğruya Belediye Meclisi'ne verilecek" dedi. Satış konusunda her üyenin takibini ve yardımını istediğini vurgulayan Gökçekin, "şirketlerin özelleştirmesiyle" ilgili gündeme aldığı Başkanlık yazısı, CHP ve MHPli üyelerin red oylarına karşılık oy çokluğuyla Meclisten geçti.

"SUÇ ORANI EN DÜŞÜK BÜYÜKŞEHİR ANKARA"

Mecliste, TBMM tarafından yapılan "Şehirlerin 2010da gerçekleşen suç oranları" konulu araştırmasına ilişkin başkanlık yazısı da gündeme geldi. Başkanlık yazısında, "TBMM tarafından 2010 yılı için yapılan şehirlerin suç oranları araştırmasının neticeleri  Ankara  için mükemmel olmuştur. Bu olayın ve belediyenin bu olaya katkılarının basın yayın organları aracılığıyla halka duyurulması faydalı olacaktır" denildi. Oylamadan önce kısa bir konuşma yapan Melih Gökçek, bu durumun çok önemli ve mükemmel bir sonuç olduğunu ifade ederek, "TBMMde oluşturulan bir komisyon tarafından yapılan araştırmaya göre, 16 Büyükşehirler arasında suç işleme oranı en düşük il Ankara olmuştur. Türkiye sıralamasında ise 68nci sırada olduğu tespit edilmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Araştırmadaki diğer illerle ilgili çıkan sonuçları da aktaran Gökçek, Ankaranın 81 il baz alınarak yapılan suç haritasında, yargıya intikal eden yetişkin suç işleme oranları sıralamasında 72nci, çocuk failleri suçlarında 75inci, çocuk suçluları sıralamasında ise 66ncı olduğunu söyledi. Araştırmanın halka duyurulmasına ilişkin yapılan oylama, oy birliğiyle karara bağlandı.

"DÜNYA ÇOCUK OYUNLARI GELENEKSELLEŞİYOR"

Belediye Meclisinde, Ankara Büyükşehir Belediyesince bu yıl ilki gerçekleştirilen Dünya Çocuk Spor Oyunlarının her yıl yeni bir karar alınmadan yapılması ve oyunlar geleneksel bir hale getirilmesi de görüşüldü. TRT yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının artık Ankarada gerçekleşmesi için işbirliği yapacaklarını dile getiren Gökçek, "Çocuk Spor Oyunlarının da gelenekselleştirilmesiyle Ankarayı 4-5 yıl içinde, dünya çapında, her 23 Nisanda gelinip ziyaret edilecek bir yer haline getirebiliriz" diye konuştu.

Bu durumun Ankaranın genel anlamda prestijine çok şey katacağını belirten Gökçek, tüm meclis üyelerinin desteğini isteyerek, oylamaya geçti. Gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi.

"GÖLBAŞI HAYVAN BARINAĞI BÜYÜKŞEHİR'E DEVREDİLDİ"

Belediye Meclisinde, Başkentin en önemli sorunlarından biri başıboş hayvanların barınakları da gündeme geldi. Gölbaşı Belediyesine ait Havyan Barınağına Büyükşehir Belediyesinin yaptığı maddi ve ayni yardımların arttırılmasına ilişkin başkanlık yazısının okunması üzerine, söz alan Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez, "Yaklaşık 3 bin sokak hayvanın bulunduğu Gölbaşı Belediyesinin hayvan barınağının Büyükşehir Belediyesine devredilmesi" önerisinde bulundu. Öneri hakkında görüşlerine dile getiren Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, uzun yıllardır bu konuda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, bu öneriyi kabul edip, barınağın da Gölbaşından taşınmasını istediğini sözlerine ekledi.

Gölbaşı Belediyesi Meclisinde karar alınması kaydıyla barınağın Büyükşehire devredilmesine ilişkin karar oy birliğiyle karara bağlandı.

"SOSYAL TESİSLER 25 YILLIĞINA KİRALANACAK"

Büyükşehir Belediyesine ait sosyal tesislerin 25 yıllığına Büyükşehir Belediyesi ANFA Altınpark İşletmeleri Limited Şirketine kiralanmasına ilişkin Başkanlık yazısı da oy çokluğuyla karara bağlandı. Belediye Meclisi, daha önce komisyonlarda incelemeleri yapılan ulaşım, alt yapı, cadde ve sokakların isimlendirilmesi, yeşillendirme, sosyal ve kültürel yardımlar gibi birçok gündem maddesi de görüşüldü.

AA


Geri Dön