Kent Haberleri

Memur ve emekli maaşlarına senede bir kez zam şartı! Milyonları şok eden iddia!

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, IMF’nin iktidara ağır koşullar dayattığına ve memur ve emekliye yılda bir kez zam şartı koyduğuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) rutin ekonomik konsültasyonlar kapsamında hazırladığı Türkiye Raporu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan Toprak, söz konusu açıklamasında IMF’nin iktidara ağır koşullar dayattığını ileri sürdü. 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, bu kapsamda IMF'nin emekli ve memur maaşları ile ilgili önemli bir dayatması olduğunu açıkladı. 

"Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) rutin ekonomik konsültasyonlar çerçevesinde hazırladığı Türkiye Raporu açıklandı. Uygulanan ekonomik programın parasal sıkılaştırma, yüksek faiz, harcamaların kısılması vb. alanlarda olumlu sonuçlarının görüldüğü, güven ortamının oluşmaya başladığı vurgulanırken, maliye politikaları, bütçe, vergi vb. alanlarda ise başarılı olunamadığı dile getirildi" diyerek açıklamasına başlayan Toprak, IMF'nin maaş, kira, tarımsal ürün taban fiyatları vb. artışların ‘gerçekleşen enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre yapılmasını’ istediğine dikkat çekti. 

Toprak, Ayrıca programın başarısı için emeklilere, kamu çalışanlarına ve asgari ücretlilere daha düşük zam verilmesini savunduğunu belirterek şunları söyledi: 

"IMF, maaşlara ve asgari ücrete senede bir defa zam yapılması görüşünde. IMF’nin bu dayatması bu sene asgari ücrette uygulandı. Milyonlarca asgari ücretliye sadece yılbaşında artış uygulandı. Yüksek enflasyona rağmen temmuzda zam verilmedi. Şimdi IMF’nin talebiyle memur ve emeklilere 6 ayda bir uygulanan zam ve enflasyon farkından vazgeçilmesi gündemde."

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Merkez Bankası’nın 8 Ağustos’ta açıkladığı son Enflasyon Raporu’nda 2025 için öngörülen enflasyon hedefinin yüzde 14 olduğunu vurguladı. 

IMF talebiyle ocakta memur, emekli, asgari ücretliye yüzde 14’lük hedef enflasyon hedefi kadar zamdan sonra temmuz ayında yeni bir zam yapılmayacağının altını çizen Toprak, IMF'nın enflasyonda katılığın sürmesi halinde MB’nin yüzde 50 politika faizini daha da yükseltmesi gerektiğini görüşünü belirttiğini de dile getirdi. 

CHP'li Toprak, "Ekim-kasımda faiz indirimi beklentilerine karşı çıkan IMF, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olası faiz indirimi talimatının önünü kesip uygun bulmadığını ortaya koyuyor" diye konuştu. 

Topraktan konut sahibi olmanın avantajları neler? 

İMO Başkanı Ali Akgün: Kentsel dönüşüm, tercih değil mecburiyettir!

Barınma krizi ‘aileye kira’ devrini bitirdi! Ev sahipleri yüksek gelirlileri seçiyorlar!