Kent Haberleri

Memur ve emekli maaşlarında şok! Zamlar öteleniyor!

Milyonlarca memur ve emekliye düşük zam verebilmek için sistemli olarak haziran zamlarının temmuza, aralık zamlarının ocak ayına ötelendiği resmi verilerde de kendini gösterdi. İşte ayrıntılar...

Enflasyon hesabında kullanılan ürün fiyat listesini 2022 senesinden beri kamuoyuna açıklamayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yanı sıra ikinci zam oyunu da gündeme geldi. Hükümertin, memur, işçi ve emekliler daha düşük zam alsın diye son 4 yıldır 6 aylık zammın hesaplanacağı aralık ve haziran dönemlerindeki zamları bir sonraki aya ötelediği ortaya çıktı.

Bu şekilde aralık ve haziran enflasyonları düşük çıkarken zamların ötelendiği ocak ve temmuz enflasyonunda patlama yaşanıyor.

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; milyonlarca memur ve emekliye düşük zam verebilmek için sistemli olarak haziran zamlarının temmuza, aralık zamlarının ocak ayına ötelendiği resmi rakamlarda da görüldü.

Bu yöntem sebebiyle Aralık 2022'den bu yana aralık ve haziran enflasyonu ocak ve temmuz enflasyonundan 5.57 puana varan seviyede düşük çıkarılmış oldu. TÜİK rakamları, zam öteleme oyununun özellikle 2022 sonundan bu yana kesintisiz uygulandığını ortaya koyuyor.

<#resim3<z

Memur ve emeklilerin 6 aylık zamlarını küçülten öteleme oyunu şu şekilde uygulanıyor:

Memur ve emeklilere her yılın ocak ve temmuz ayındamaaş zammı uygulanıyor. İlk 6 aylık dönemde 4-5 aylık enflasyon yüksek çıkmışsa özellikle haziran ayında yapılması gereken vergi ve fiyat artışları ya haziranın son haftasına veya temmuz ayının başına öteleniyor. Bu şekilde 6 aylık enflasyonun daha fazla artması engelleniyor. 

Aynı şekilde ikinci 6 ayda da kasım ve aralık aylarında yapılması gereken bazı yükselişler ocak ayına kaydırılıyor. Bu şekilde ikinci 6 aylık enflasyonun artış hızı frenleniyor. Zamlar ocak ayının enflasyonunu artırırken, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılan zamlar da daha ilk aydan eritilmiş oluyor.

Öteleme oyunu en son haziran ayında da uygulandı ve akaryakıt zamları haziran enflasyonunu yükseltmesin diye ayın sonuna ötelenmiş, böylece de emeklinin zammı yüzde 25’in altında bırakılmıştı.

2022 senesinin sonuna kadar olan dönemde aralık ile ocak, haziran ile temmuz ayları arasında belirgin bir enflasyon farkı olmuyordu. Fakat 2022 yılının sonundan itibaren fark birden açılmaya başladı. Örneğin 2022 Aralık ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 1.18’de kalırken ocakta yüzde 6.65’e çıktı. İki ay arasındaki fark yüzde 5.47’ye yükseldi. Aynı şekilde 2023’ün Haziran ayında yüzde 3.92’de tutulan enflasyon temmuzda yüzde 9.49’a, aradaki fark da 5.57 puana çıktı. Benzer durum bir sonraki aralık-ocak ve en son bu yılın haziran-temmuz aylarında da yaşandı.

İzmir'de kentsel dönüşüm düğümü: 40 bin konut hedeflenmişti, 15 yılda 800 konut verildi!

Çimento ve betoncular asıl vurgunu bu şehirlerde yapıyor! Tebernüş Kireçci'den sert tepki! Top çeviriyorlar....

Bunu yapmayan ev sahiplerinin evleri boş kalıyor! Kiralar nasıl dengelenecek?