İzmir'de kentsel dönüşüm düğümü: 40 bin konut hedeflenmişti, 15 yılda 800 konut verildi!
Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kentsel dönüşümde yeni icat diyerek 6 proje alanından binlerce tapu toplamış ve dönüşüm müjdesini vermişti. Ancak İzmir'deki kentsel dönüşüm resmen kördüğüm oldu. İşte ayrıntılar...
15 sene önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümü İzmir’de başlatmış ve iddialı bir çıkış gerçekleştirmişti. Aziz Kocaoğlu, 2011'de yaptığı bir açıklamasında kentsel dönüşümün amacını "Bir dönüm bir araziyi ele aldığınızda ve burada 8 kat üzerinden yüzde 20 kullanım sunduğumuzda, bugünkü gecekondu dönüşüm alanlarının ihtiyacı giderilmektedir" diyerek açıklamıştı.
Bu kentsel dönüşüm kapsamında hedef 40 bin konut olarak belirlendi ve 7 bölge işaretlendi. Bunlardan Bayraklı iptal edildi, 6 bölge kaldı. En geniş alan Karabağlar’da, Yurtoğlu ve Uzundere Mahallelerinde bulunuyordu.
Aydınlık'tan Füsun İkikardeş'in haberine göre; O günden bugüne 800 konut teslim edildi ancak binlerce arsa tapusu belediye kasasında kitli duruyor ve binlerce kişi evlerinden oldu.
CHP tam 2 başkan, belediye 3 başkan değişti ve bu arada iş uzadıkça, mağdurların sırtındaki yük ağırlaştıkça mağdurlar dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kapısına gitmişti.
Sizin partinizin işi, çözülmüyor, yardım edin, demişler. Genel Başkan dinlemiş ama çözüme kavuşturamamış ve devlete yönlendirmiş.
Mağdurlar bu sefer de TOKİ inşa etsin demişler ama Kentsel Dönüşüm Yasasına göre belediye esas sorumlu olduğu için TOKİ'ye devir yapılamıyor.
Tapusu belediye kasasında bekleyen mağdurlardan biri olan ve doğma büyüme Uzundereli olan Uzundere Kentsel Dönüşüm Platformu Sözcüsü Eray Uslu, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Proje 2011 yılında başladı, 2015 yılı itibariyle son olarak tapunun resmi işlemleri tamamlanmış oldu. Helvacı kağıdı gibi vatandaşlar hepsine imza atmıştır. Projenin ne başlangıç tarihi mevcut, ne bitiş tarihi var...” Yani, sözlü beyanlarla mı yürütüldü proje?" dedi.
"Aziz Başkan sadece ilk 2 etabı tamamladı, bunlar 800 konut. Karabağlar Uzundere’de 3 bin 6 yüz konut olacaktı! Keşke dört etapı da aynı anda bitirmiş olsaydı" diye konuşan Eray Uslu, ihaleyle Folkart'a verilerek işin tamamlandığını, arsa tapusunu veren 800 kişinin 108'de evlerine geçtiğini, kendilerinin ise konutlarına geçmeye çalıştıklarını belirtti.
Proje başladıktan sonraki ikinci belediye başkanı Tunç Soyer, devreye girmiş oldu ve üçüncü ve 4. etapların çalışması için arsadaki evlerin yıkımı yapıldı.
İhale yoktu ancak İzbeton vardı artık. Kooperatifler boy gösterdi ve projeyi İzbeton yürütecek, her proje alanı için bir kooperatife devredecekti. Örnek modeldeki ana kural böylece delinmiş oldu.
Eray Uslu, "Biz arsa sahibiyiz. Kime vermiş olduğu bizim için önemli değil. Üçüncü ve dördüncü etapları bitirin, diyoruz. Derdimiz, talebimiz budur.
1,5 yıl önce evlerinizi boşaltın, yıkacağız, dediler. Boşalttık, evler yıkıldı. Bize ayda 5 bin 137 TL kira yardımı bağladılar. 36 ayda bitireceğiz, kur farkını (eskalasyon) ödersiniz, dediler. Tamam dedik, ama kira yardımı çok düşük kaldı. Arsalar da duruyor.
Şu anda kooperatif patlamış durumda! Bu kooperatifteki alacaklı olanlar, ev, daire sahibi olacak olanlar şu anda parasının peşine düşmüş durumda. Belediyeye ulaşamıyoruz. Aylardır randevu istedik, geri dönüş olmadı. Cemil Bey de bu işin içerisinden çıkamıyor" açıklamasında bulundu.
Bir mağdur da "Ben 100 metrekare borçluyum Büyükşehir'e ve her geçen gün fiyatı artıyor. Siz söz vermiş olduğunuz tarihte teslim etseydiniz biz bu kadar da borçlanmayacaktık. Yapılmayan evin faizi geliyor" demişti.
Beklenen her sürede vatandaşlarınm sırtına mali yük bindiği aktarılırken, " Güncel Tefe-Tüfe rakamlarında göre metrekare birim maliyeti değişiyor. Çimento rakmalarına göre değişiyor... Yani piyasa belirliyor. Öte yandan kiradayız, evlerimizden çıktık. Bu yıl Ocak ayı itibariyle verilen kira yardımı da yetersiz" denildi.
Bunu yapmayan ev sahiplerinin evleri boş kalıyor! Kiralar nasıl dengelenecek?
Aile Bakanlığı bu şartı taşıyanlara 9.000 TL ödeyecek. Resmen açıklandı