28 / 04 / 2024

Memurlara büyükşehir tazminatı geliyor!

Memurlara büyükşehir tazminatı geliyor!

Mega kent İstanbul’a taşınan BDDK personeline 45 bin Türk Lirası ödenmesi teklifi geri çekildikten sonra AK Parti memura ‘refah payı’ adı altında ‘büyükşehir tazminatı’ verilmesini tartışıyor. işte konu ile ilgili detaylar...



Hayat pahalılığının daha net hissedildiği büyükşehirlerde yaşayan memurlara ‘büyükşehir tazminatı’ verilmesi gündeme geldi. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) başkent Ankara’dan İstanbul’a taşınan toplamda 400 personeli için ‘hayat pahalılığı’ tazminatı ödenmesi düşünülmüş fakat TBMM Genel Kurulu’nda iptal edilmişti. Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre Memur-Sen de 2023 yılında gerçekleşen toplu sözleşme sürecinde yüksek kiralardan dolayı büyükşehirlerde yaşayan memurlara ‘büyükşehir tazminatı’ ödenmesini talep etmişti. Sızan kulis bilgilerine göre AKP, 30 büyükşehirde yaşayan kamu görevlilerine ‘refah payı’ ismi altında ‘büyükşehir tazminatı’ verilmesini tartışıyor. Büyükşehirlerdeki yaşam koşullarının daha da zor olduğu, bu sebeple de kamu görevlisine ek tazminat verilmesi düşünülüyor. Söz konusu ek tazminatın 30 büyükşehirde görev yapanlar için uygulanması planlanıyor. Fakat bu tazminatın ne zaman hayata geçirileceği ve miktarı da henüz netlik kazanmadı. AK Parti'nin 30 Ocak günü açıklayacağı yerel seçim beyannamesinde bu konuya da değinilmesi bekleniyor.

Memurlara büyükşehir tazminatı geliyor!

50 BİN TL'YE DAYANDI

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre 2023 yılının Kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına kiralar İstanbul’da yüzde 69.2, Ankara’da yüzde 96.3, İzmir’de ise yüzde 76.9 oranında artış gösterdi. Mega kent İstanbul’da 100 metrekare bir konutun ortalama fiyatı kasım ayı itibarıyla 4.4 milyon TL'yi aşarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Kasım ayında ortalama kiranın 17 bin 111 TL'ye ulaştığını belirtmişti. İstanbul Planlama Ajansı’nın hesaplamalarına göre de 4 kişilik bir ailenin mega kent İstanbul’da yaşama maliyeti aralık ayında 49 bin 159 TL'ye ulaştı.


BDDK DA TALEP ETMİŞTİ

Paylaşılan bilgilere göre geçtiğimiz Aralık ayında mega kent İstanbul’a taşınan BDDK personeline ‘hayat pahalılığı tazminatı’ ödenmesi gündeme gelmişti. Torba kanun teklifine, İstanbul’a taşınan toplamda 400 BDDK personeli için ayda 45 bin liralık ‘hayat pahalılığı’ tazminatı verilmesine yönelik düzenleme eklenmiş fakat söz konusu bu ödeme diğer kamu görevlilerinin tepkisine neden olmuştu. AK Parti milletvekilleri Orhan Erdem ve Necmettin Erkan’ın önergesi ile yapılan bu düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda yine AKP’lilerin oylarıyla iptal edilmişti. Böylece BDDK personeline ek ödeme yapılmasından da vazgeçilmişti.

 

Evi kirada olanlar dikkat! Mart'ta doğru beyan etmeyene ceza var!

Konut alım satımında yabancı detayı! Gelir vergisi çıkabilir!

Y Kuşağı’na kötü haber geldi: Boomerların evleri, Z Kuşağı’nın olacak!


Geri Dön