23 / 12 / 2024

Menderes Nehri'nin suyu kanser mi yapıyor?

Menderes Nehri'nin suyu kanser mi yapıyor?

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi yakınlarından doğup Aydın'ın Söke ilçesinden Ege Denizi'ne akan Büyük Menderes Nehri'nin ölüm nehri haline geldiğini söyledi.




Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi yakınlarından doğup Aydın'ın Söke ilçesinden Ege Denizi'ne akan Büyük Menderes Nehri'nin ölüm nehri haline geldiğini söyledi. Aydın'da yüzde 42 olan kanser ölümlerinin yüzde 18'lik Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu dile getiren Aydın, "Menderes Nehri'nden sulanan tarımsal ürünler halkımızı zehirliyor" dedi.


20 atık türü tespit edildi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden Aydın'ın ölüm haritasını çıkardıklarını kaydeden Aydın, 2010 yılından sonra kentteki ölüm oranlarının yüzde 30 arttığını belirtti. Kentte en çok görülen ölüm nedenlerinin başında beslenmeye dayalı hastalıklar ve kanserin geldiğini, bu hastalıklara Menderes Nehrinin kirli sularıyla Menderes Ovası'nda yetiştirilen sağlıksız ürünlerin sebep olduğunu öne süren Aydın, şöyle konuştu: "Ege Bölgesi'nde 4 il ve 165 ilçenin evsel ve sanayi atıkları Menderes Nehri'ne arıtılmadan veriliyor. Kirlilik nehirde canlı hayatını yok ettiği gibi nehrin çevresini de zehirliyor. Menderes Nehriyle sulanan Menderes Ovası ve çevresinde yetişen ürünler sağlıklı değil. Türkiye'de yüzde 18 olan kanser ölümleri Aydın'da yüzde 42'ye çıktı."

Menderes Nehri'nde 20 tür endüstriyel atık tespit edildiğini söyleyen Aydın, "548 kilometre uzunluğunda olan ve 25 bin kilometrekarelik bir havzaya hitap eden Menderes Nehri'ne tüm evsel ve katı atıklar akıtılıyor. Bölgemizin can damarı olan bu nehir toksit maddeleri taşıyan bir nehir haline geldi. Maalesef bir zehir akıyor ve bu zehir ciddi bir şekilde hem Aydın, hem Ege Bölgesi hem de Türkiye'nin sağlığını tehdit ediyor. Çünkü bu ovada Menderes Nehri'nden sulanarak yetişen ürünler her yere yayılıyor. Bu kirlilikle ilgili acil önlem alınmalıdır" dedi.



NEHRİN KENARINDAKİLERE DAHA BÜYÜK TEHDİT VAR 

Aydın'ın ilçelere göre ölüm oranları hakkında bilgi veren Aydın, Karacasu'da 122, Bozdoğan'da 131, Çine'de 132, Nazilli'de 141,Buharkent'te 145, Germencik'te 148, İncirliova'da 150, Köşk'te 153, Söke'de 166,Kuşadası'nda 193, Efeler'de 199, Didim'de 244 kişiden birinin öldüğünü ve nehir kenarındaki yerleşim yerlerinde yaşayanların ölüm hızının daha yüksek olduğunu dile getirdi. 



Yeni Asır


Geri Dön