28 / 04 / 2024

Menderes Türel: Antalya Zeytinköy bambaşka bir kimliğe bürünecek!

Menderes Türel: Antalya Zeytinköy bambaşka bir kimliğe bürünecek!

Menderes Türel, Kepezaltı ve Santral Mahallerinde hayata geçirecekleri proje ile bölgeye de er katacaklarını, Zeytinköy'ün uygulayacakları sosyal kalkınma projesinin ardından bamba ka bir kimli e bürüneceini söyledi.



Antalya Büyük ehir Belediye Ba kanı Menderes Türel, katıldı ı ANT AD toplantısında kentsel dönü iim projelerine de indi. Keııt dönü ümü üçe ayıran Türel, Kepezaltı ve Santral Mahallerinde hayata geçirecekleri proje ile bölgeye de er katacaklarını, Zeytinköy'ün uygulayacakları sosyal kalkınma projesinin ardından bamba ka bir kimli e bürünece ini söyledi. Türel bir di er kentsel dönü üm türünün ise tarihi alanlardaki kentsel yenileme oldu unu ve bunu Balbey'de gerçekle tireceklerini ifade etti. 


Antalya Büyük ehir Belediye Ba kanı Menderes Türel, Antalya adamları Derne i'nin (ANTAD) toplantısına konuk oldu. Ba kan Türel, bugüne kadar yapılan yatırımlarla ve yeni projelerle ilgili i adamlarına bilgiler verip, sorularını yanıtladı. 

Gelece in Antalya'sını in a edeceklerini dile getiren Türel konu masına ula ım ile ilgili hayata geçireceklerini projeleri anlatarak ba ladı. Antalya'ya yeni cazibe merkezleri kazandıracaklarını ve sinemanın merkezi haline getireceklerini ifade eden Türel Kültür Bakanı Ömer Çelik ile birlikte gerçekle tirdi i ABD gezisi hakkında bilgi verdi. 



Antalya'da uygulayacakları kentsel dönü üm projelerini aktaran Ba kan Türel, eskiyen ehirlerin yenilenmesi, depreme dayanıklı yapıların ortaya çıkması ve modern ehircili in kentsel dönü iimle yapılmasının kaçınılmaz oldu unu belirtti. Ba kan Türel, "Bundan kaçmak mümkün de ildir. 

ehillerimizi yenileyece iz. Kentsel dönü ümün 3 aya ı vardır. Birincisi kentsel dönü üm olarak bildi imiz de er artı ı sa layacak olan dönü iimlerdir. Bunu Kepezaltı ve Santral mahallelerinde yapıyoruz. Dün sayın bakanımızı aradım. Bakanlar Kurulu'nda bu alanın kentsel dönü üm olarak ilan edilmesi hususunu en geç bir ay içerisinde sa lamı oluruz. Çevre ve ehircilik Bakanımız dris Giillüce'nin imzasına sunuldu. Zaten bizi destekliyor idi. Kendilerine hatırlatmak için telefon açtım, n allah bunu tamamlayaca ız" diye konu tu. 


ZEYTİNKÖY'E SOSYAL PROJE 



Projenin Zeytinköy olaca inin müjdesini veren Ba kan Menderes Türel, "Zeytinköy bir de er aıtı ı sa layacak dönü üm projesi olmaktan öte, sosyal kalkınma dönü ümü sa layacak bir proje olacak. 

Zeytinköy'de, orada ya ayan vatanda larımızın hak etti i ekilde ya ayabilecekleri bir imkanı yaratmak istiyoruz. Maalesef bugün uyu turucu konusunda "Zehirköy" diye basında tarif edilen o bölgenin insanlarını sosyal kalkınma ile birlikte refaha ula tırarak, çok önemli bir dönü üm projesini ba latmak istiyoruz. Tabi, bu gibi dönü üm projeleri kolay de il. Halkın deste i önemli. Halkın deste i ile birlikte bu konuda, Antalya'nın birlik içinde bizim arkamızda durması, i imizi kolayla tıracaktır. Basınımızın deste i çok önemlidir. Her haberin içinde buradaki sosyal yaraya de inen gazeteci arkada larımızın, sosyal kalkınmayı desteklemesi de beklentimizdir" dedi. 



Bakan Türel, kentsel dönü ümle ilgili sözlerini öyle sürdürdü, "Bir ba ka dönü üm ba lı ı da kentsel yenileme dedi imiz tarihi bölgelerin yenilenmesine yönelik çalı malardır. 

Bununla ilgili Balbey'de çalı ıyoruz. Bir ön sunum gerçekle tirildi. Önümüzdeki günlerde detaylarına girece iz. Balbey'i tarihi kimli ini koruyarak bir kentsel yenileme projesiyle, ikinci bir Kaleiçi olarak ortaya çıkartmak istedi imizi seçimden önce söylemi tik. Tarihi kimli i ile ehre o bölgeyi kazandıraca ız". 

KENT MERKEZ BAMBA KA OLACAK Do u Garajı projesinin hızla devam etti ini açıklayan Ba kan Menderes Türel, "Özellikle mezarların oldu u ııekropol alanında çalı ma önümüzdeki yılın ilk aylarında ba layacak. Yan tarafında geleneksel kültürümüzü ya ataca ımız bir çar ı olacak. Çar inin üst katı da Belediye Konservatuarı olarak projelendiriyor. Uygulama projesi için arkada larımız son görü melerini yaptılar. Bunu da in allah kazandırdı ımızda, Do u Garajı ve çevresi, arkasında Balbey, arkasında Cumhuriyet Meydanı ki, Tophane'nin eksik kalan kentsel yenilemesini de yapıyoruz ve Kaleiçi, dünyanın en güzel tarihi alanı içerisinde yer alan Yatlimanı... Büyük ehir Belediyesi'ııin yeni hizmet binasına ta inip, Atatürk Stadyumu ve Karaalio lu Parkı etrafını bir açıkhava kent müzesi olarak düzenlenmesiyle kent merkezi bamba ka bir hale dönü ecek. Bunları in allah tamamladı ımızda, mutlulu unu bütün Antalya olarak ya ayaca ız." dedi. 


LÇELERDEN 470 M LYON BORÇ DEVRALDIK 


Adamlarından gelen bir soru üzerine Bütün ehir yasasının belediye gelirleriyle ilgili bölümüyle ilgili açıklama yapan Ba kan Türel öyle konu tu: "Yasalar iyi bir uygulama olsun diye çıkartılır, muhakkak eksi i olur. Meclis de onun için vardır. 

Mecliste her gün onlarca kanun çıkıyor. 


Gelirlerle ilgili sadece ilçe de il, büyük ehir belediyelerinin de sıkıntıları var. Bu yönde bir çalı mamamız söz konusu. Sayın Ba bakan Yardımcımız Ali Babacan ile bu konu üzerinde çalı ıyoruz. Yerel yönetimlere yönelik belediye gelirlerinin arttırılması hususunda bir çalı ma ba ladı. 

Belediyelerimizin yükleri arttı. Tabi bu yükler artıyor iken, artan imkanları da birlikte de erlendirmek gerekir. İçe belediyelerinin su gelirleri Büyük ehir'e geçti ama altyapı ile ilgili bütün borçlar da Büyük ehir'e geçti. O borçları eskiden ilçe belediyesi ödüyordu. İçe belediyelerinden devraldı ımız borç miktarı 470 milyon TL. Borcu, bu kanun çıkmasaydı ilçe belediyeleri ödeyecekti. Kurtuldular. Sadece gelirlerin devredildi ini söylersek bu do ru bir yakla ım olmaz. Belediye ba kanlarımızla bunları konu uyoruz. 

Eskiden yaptıkları hizmetlerin a ırlıklı bir bölümü Büyük ehir'e geçti. İçe belediyelerimizde hizmetlerin 3'te 2'si büyük ehirin artık." 


Antalya Manavgat


Geri Dön