Genel

Meral Eredenk: En büyük rakip gayrimenkul!

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO' su Meral Eredenk, Bireysel Emeklilik Sistemi' nin (BES) en büyük rakibinin gayrimenkul olduğunu ancak sisteme ilginin de giderek arttığını söylüyor...

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) en büyük rakibinin gayrimenkul olduğunu ancak sisteme ilginin de giderek arttığını söylüyor. Eredenk, vakıf ve sandıklardan aktarımların da etkisiyle 2023 yılında sistemde toplam fon büyüklüğünün 350-400 milyar TL'ye ulaşabileceğine dikkat çekiyor. 


Türkiye'de 2003 yılında faaliyete başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), geçen Ekim ayında 10. yılını geride bıraktı. Sistem. Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM) 25 Ekim tarihli verilerine göre, 4 milyona yakın katılımcı sayısı ve 25.1 milyar TL'lik fon büyüklüğüne ulaştı. Özellikle, yılbaşından itibaren başlayan yüzde 25 devlet katkısı uygulaması, sistemin bu yıl hızlı büyümesinde önemli bir etken. BES'te gelinen noktayı göz ardı etmemekle birlikte sistemin büyümesinin önünde de birtakım engeller var. AvivaSA Emeklilik ve Hayat'ın 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü'nden bir gün önce düzenlediği ve "Tüketicilerin Tasarruf Tutumları Araştırması 2013" sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı basın toplantısında AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk de, bu konuda çarpıcı bilgiler verdi. Eredenk'ten öğrendiğimize göre, ülkemizde bireylerin yatırım alışkanlıkları kolay kolay değişmiyor. BES'in Türkiye'de önceki yıllarda olduğu gibi yine en büyük rakibi gayrimenkul. Gayrimenkulu de vadeli ve vadesiz mevduat hesapları izliyor. Bununla birlikte Eredenk. devlet katkısının da etkisiyle BES'e olan ilginin giderek çoğaldığını ve bireysel emekliğin toplam yatırımlar içindeki payının arttığını dile getiriyor. 

'Bize bir şey olmaz' mantığı hakim Tüketicilerin Tasarruf Tutumları Araştırması da gelişmiş ve gelişAvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk mekte olan 11 ülkede tüketicilerin tasarruf tutumlarını mercek altına almış. Araştırma, diğer ülkelerle birlikte Türkiye açısından da ilginç sonuçlar içeriyor. Eredenk'in verdiği bilgilere göre, Türk halkının tasarruf/yatırım yapmasının önündeki en önemli engel 'mevcut borçlar.' Ancak, araştırma, halkın borçlarını azaltma konusunda fazla bir çaba göstermediğini de ortaya koyuyor. Ayrıca, tüketicilerin çoğu tasarruf yaptığını söylemelerine rağmen kendilerini beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı hissetmiyor. Türk halkı "Bize bir şey olmaz" demeye devam ediyor. 

AVİVA  Emeklilik ve Hayat Olanaksız hayal ediliyor Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de yatırım yapan Türk tüketicilerin hem en yüksek getiriyi hem de garantili getiriyi isteyerek, bir anlamda olanaksızı hayal etmesi. Ayrıca tüketicilerin büyük çoğunluğu yatırım yaparken gayriresmi kaynaklardan tavsiye alıyor. Türkiye'de hâlâ en büyük tavsiye kaynağı eş-dost. Tasarruf yöntemlerinin seçimlerinde yüzde 67'lik bir oranla eş, dost, aile, mesai arkadaşları, gazeteler ve internete güveniliyor. Yüzde 22'lik oranla ise finansal danışmanların, sigortacıların, bankacıların ve muhasebecilerin tavsiyesi dikkate alınıyor. Resmi kaynaklardan tavsiye alanlar içinde bireysel emeklilik ürünlerine sahip olma olasılığının yüksek olduğu vurgulanıyor. 

Yatırımın önündeki engel mevcut borçlar • Tüketicilerin Tasarruf Tutumları Araştırması, Ipsos tarafından İngiltere, Fransa, İrlanda, İspanya, İtalya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerin yanı sıra yüksek büyüme oranı gösteren Polonya, Hindistan, Singapur, Çin ve Türkiye gibi 11 ülkede gerçekleştirilmiş. 

• Araştırma sırasında her ülkede bin kişi, Çin'de ise 2 bin kişi olmak üzere toplamda 12 bin tüketici ile görüşülmüş. 

• Türk halkının tasarruf ve yatırım yapmasının önündeki en büyük engel yüzde 46 oranla "borçlar." Mevcut borç, diğer ülkelerin hiçbirinde ilk üç gerekçe arasında yer almıyor. 

• Türk halkının yüzde 62'si acil veya önceden öngörülemeyen durumlar için, yüzde 33'ü aileye güvence için, yüzde 13'ü ise emeklilik için tasarruf/yatırım yapıyor. 

• Türk halkı, finansal konularda iyimserlikle kötümserlik arasında bir dengede. Çin, en iyimser ülke. Türkiye ise AB ülkelerine kıyasla finansal geleceği ve ülke ekonomisi konusunda daha iyimser. 

Fon tutarı 10 yıl sonra 400 milyar TL'yi bulur • BES'te katılımcı sayısı 2013 yılı sonunda 4,1 milyonu aşar. 

• Sistemde fon büyüklüğü, 2013 sonunda 26 milyar TL'ye yükselir. 

• BES'in 2023'te vakıf ve sandık aktarımlarının da etkisi ile 15-16 kat büyüyerek fon büyüklüğünde 350-400 milyar TL'ye ulaşacağı tahmin ediliyor. 

• Katılımcı sayısında ise BES'in 2023'te 11,3 milyon kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. 


PARA