07 / 05 / 2024

Merkez artışı ötelendi, konutta yarış başladı

Merkez artışı ötelendi, konutta yarış başladı

Dünya ve Türkiye'de ekonomik göstergelerde yaşanan değişim ve enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla kısa ve uzun vadeli faizler hızlı düştü



Dünya ve Türkiye'de ekonomik göstergelerde yaşanan değişim ve enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla kısa ve uzun vadeli faizler hızlı düştü. Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına önceki verilere göre 6 ay geç başlayacağı beklentisiyle bankalar bu düşüşü tüketici kredilerine yansıtmaya başladı
 
Merkez Bankası'nın (MB) faiz artırımlarına önceki tahminlere göre 5-6 ay daha geç başlamasının beklenmesi, 2009'un son çeyreği ve 2010'un ilk çeyreğinde de amansız yarışa giren bankaları, konut kredisi faizlerinde yeni indirimler için cesaretlendirdi. Yeni dönem yansının fitilini ise dün Garanti Bankası ateşledi. Banka, dün 60 ay vadede uygulanan faiz oranını yüzde 0.99'dan yüzde 0.95'e indirirken, 120 ay vadede ise faizi yüzde 1.09'dan yüzde 1.05'e çekti, önümüzdeki günlerde diğer bankaların da konut faizlerini indirmesi bekleniyor.

KAYNAK MALİYETİ ARTMAYACAK

Bu beklentide en büyük etken ise son aylarda ekonomik göstergelerde yaşanan değişim. Birkaç ay önce, göstergeler bankaların kaynak maliyetlerinin yükseleceğine işaret ediyordu. Ancak hem dünyada hem de Türkiye'deki gelişmeler doğrultusunda bazı bankalar konut kredisi fiyatlarını aşağı yönlü fiyatlamaya başladılar. Kısa vadeli bono faizlerinin yüzde 8.5'lere gerilemesi ve Türkiye'nin 10 yıllık hazine tahvili faizinin de yüzde 9.5 seviyelerine gerilemesi, bankalara faizdeki düşüşü tüketiciye yansıtma cesareti verdi.

STOK 51.7 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

Bankacılar bütün bu koşullarda konut kredisi almak için koşulların çok uygun olduğunu belirtirken, 2010'un ilk altı ayında konut kredisi stokunda yaşanan artış da bu görüşü doğruluyor. Türkiye'de 2009 sonunda 44.5 milyar olan stok, ilk altı ayda yüzde 16.1 büyüyerek 25 Haziran itibarıyla 51.7 milyar liraya ulaştı.

GÖRÜŞLER
Kredi almak için koşullar uygun
 
Hem dünyada hem de Türkiye'deki gelişmeler ve yurtdışı svvap piyasalarındaki olumlu gelişmeler doğrultusunda bazı bankalar konut kredisi fiyatlarını bu dönem için aşağı yönlü fiyatlamaya başladı. Normal şartlarda faiz artırımlarının 2010'un ikinci çeyreğinde yükselmesinin başlayacağı işareti vardı. Şimdi ise bu 5-6 ay civarında ertelendi. Bu çerçevede baktığınızda konut kredisi almak için koşullar çok uygun.

Fiyatlar, fırsatı işaret ediyor
 
Akbank olarak faizlerin düşük kalacağını iki ay önce öngörmüştük ve Mayıs-Haziranda düşük faizli konut kredisi kampanyaları yaptık. Temmuzda da devam ediyoruz. Düşük faizler ve konut fiyat endeksine bakınca, kriz öncesinin altında olan gayrimenkul fiyatları, gayrimenkul alımında hâlâ fırsatı işaret ediyor. Büyüme trendinin aynı şekilde devam etmesini, yıl sonunda pazarın 55 milyar TL'yi geçmesini bekliyoruz.
Habertürk-Sefer Yüksel
 


Geri Dön