16 / 06 / 2024

Merkez Bankası açıkladı! Faiz kararı sonrasında, TL mevduat ve KKM'de zorunlu karşılık oranları yükseltildi...

Merkez Bankası açıkladı! Faiz kararı sonrasında, TL mevduat ve KKM'de zorunlu karşılık oranları yükseltildi...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ilave sterilizasyon tedbirleri doğrultusunda Türk Lirası mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdığını açıkladı.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit tuttuğunu bildirdi. Buna göre yapılan faiz kararı sonrasında da Merkez Bankası'ndan likidite fazlasının sterilizasyonu amacı ile adımlar atıldığı ifade edildi. Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldığı kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğu gün, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek ve ilave sterilizasyon için zorunlu karşılık adımı atmış oldu.

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre, Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre kısa vadeli Türk Lirası mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8'e kadar çıkarıldığı kaydedildi. Kısa vadeli Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadeli KKM'de ise yüzde 10'dan yüzde 22'ye kadar yükselmiş oldu. Yeni oranlarda tesis tarihi 24 Mayıs olarak kaydedildi.

Merkez Bankası açıkladı! Faiz kararı sonrasında, TL mevduat ve KKM de zorunlu karşılık oranları yükseltildi...

Öte yandan, Merkez Bankası bunun ile beraber zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında da bir dizi değişiklik yaptı. KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korundu. Yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldüğü belirtildi.

Tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları bir sonraki hesaplama döneminden itibaren geçerli olacak şekilde toplam hedef hesaplamasından çıkarıldığı kaydedildi. Toplam hedefin sağlanması halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına düşürüldü.

Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilirken sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi.

Son dakika: Merkez Bankası mayıs ayı politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu!

Dolarda dal kıpırdamayacak diyen Selçuk Geçer'den ' vurgun yapılıyor' yorumu! 

Merkez Bankası resmen açıkladı! Faiz, dolar, enflasyon yıl sonunda böyle olacak!

Merkez Bankası'nın İFM binası için flaş karar: Resmi Gazete'de yayımlandı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön