28 / 04 / 2024

Merkez Bankası araştırmasından çıkan acı gerçek: Şirketler düşük faizli krediyi yatırıma değil, dövize yatırdı!

Merkez Bankası araştırmasından çıkan acı gerçek: Şirketler düşük faizli krediyi yatırıma değil, dövize yatırdı!

Merkez Bankası’nın araştırmasına göre, seçim ekonomisi uygulandığı dönemde şirketlere bol keseden dağıtılan düşük faizli krediler, yatırım ve istihdama yansımıyor. Şirketler aldıkları kredileri dövize yatırmayı tercih ediyor.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından ‘Ani Kredi Büyümesi ve Firma Davranışı: Bir Vaka Analizi’ adlı bir araştırma yayınlandı. 10 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan araştırmada, ilginç sonuçlara yer verildi.

Sözcü Gazetesi’nden Tolga Uğur’un haberine göre, seçim döneminde düşük faizli kredi musluklarının açılmasının yatırım ve istihdam getirmediğine dikkat çekildi.  Merkez Bankası’nın araştırmasında,  uygulanan seçim ekonomisi nedeniyle geçen yılki gibi ‘aşırı' ve ‘seçici olmayan' kredi büyümesinin, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde verimlilik artışına sebep olmadığı yönündeki bulguları teyit ettiğine işaret edildi. Düşük faizli krediyi alan şirketlerin, dövize yatırım yapmayı tercih ettiği belirtildi. Merkez Bankası'nın araştırmasına göre, geçen yılın ilk 6 ayında, kredi/satış oranını artıran firmaların net döviz alımının da yüzde 773 oranında artış gösterdiği bilgisine yer verildi.

Merkez Bankası araştırmasından çıkan acı gerçek: Şirketler düşük faizli krediyi yatırıma değil, dövize yatırdı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası araştırmasına göre, 2022 yılının ilk 6 ayında, 2021'in aynı dönemine göre kredi/satış oranını artıran şirketlerin net döviz alımı yüzde 773 oranında artış gösterirken, azaltan firmaların net döviz alımı ise yüzde 151 oranında yükseliş kaydetti.

DIŞ ŞOKLARA KARŞI SAVUNMASIZ HALE GELDİ

Merkez Bankası tarafından yayınlanan araştırmada kredilerdeki ‘aşırı' büyümenin fiyat istikrarı ve finansal istikrarda bozulmalara yol açarak ekonomiyi dış şoklara karşı savunmasız hale getirdiği vurgulanırken, Türkiye ekonomisinde son 2 yılda yaşananların adeta kısa bir özeti sunulmuş oldu.

Araştırmada, daha fazla kredi kullanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin ithalat, yurt içi girdi alımı, vadesinden önce yabancı para cinsi borç kapatma ve net döviz alımlarını artırdığı belirtilirken, daha fazla kredi kullanan büyük firmaların ise döviz alımlarını artırma eğiliminde olduğunun görüldüğü tespitine yer verildi.

NET DÖVİZ ALIMLARI 28 BİN DOLAR ARTTI

Merkez Bankası’nın araştırmasından çıkan sonuçlara göre, görece daha fazla kredi kullanan firmaların net döviz alımlarını ortalamada yaklaşık 28 bin dolar artırdıkları ortaya çıktı. Diğer yandan ilgili dönemde daha fazla kredi kullanan şirketlerin bu kullanımını, satış ve ihracat performanslarına yansıtamadığı tespit edilirken, bunun yerine ithalat, vadesinden önce yabancı para borç kapatma ve net döviz alımlarını artırdıklarının görüldüğü kaydedildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön