27 / 04 / 2024

İstanbul'da deprem araştırması: İstanbul halkının yarısı toplanma alanlarını bilmiyor!

İstanbul'da deprem araştırması: İstanbul halkının yarısı toplanma alanlarını bilmiyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB)'nin yaptığı deprem araştırmasında çıkan sonuçlara göre; İstanbul halkının yarısı mahallelerindeki toplanma alanlarını bilmiyor.



İBB'nin İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul halkının depreme ilişkin algısını ve hazırlıklarını ölçmek amacıyla hazırladığı 'İstanbul'da Depremle İlgili Algı ve Tutum Araştırması'nı yayınladı. Araştırma için 5-7 Kasım tarihlerinde 769 kişiyle telefon aracılığıyla anket yapıldı.

Sputniknews'te yer alan habere göre; göre katılımcıların yüzde 48'i, 1999'teki Gölcük depreminden sonra yapılmış binalarda otururken, yüzde 52'si deprem öncesi binalarda yaşadığı kaydedildi.

Ayrıca, katılımcıların yüzde 46.4'ü oturduğu evin kendisine ait olduğunu, yüzde 47.4'ü kirada bulunduğunu, yüzde 6.2'si ise ev sahibi olmayıp kira da ödemediğini söyledi. Kiracıların yüzde 57.2'sinin 1999'daki deprem öncesi binalarda oturduğu kaydedilirken, ev sahiplerinde ise bu oranın yüzde 47.1'de kaldığı görüldü.

Katılımcıların yüzde 61.8'i 4-6 kat arası binada yaşadığını ifade ederken, yüzde 22.4'ü 1-3 kat arası, yüzde 9.7'si 7-9 kat arası, yüzde 6.1'i 10 kat ve üzeri binada yaşadığını aktardı.

Yüzde 72.1'inin deprem çantası yok 

Katılımcıların yüzde 27.9'u deprem çantasına sahip olduğunu dile getirirken, yüzde 72.1'i deprem çantası sahibi olmadığını belirtti. Alt-orta ve alt sosyo-ekonomik gruba ait katılımcıların yüzde 25.6'sı, üst-orta ve üst sosyoekonomik seviyeye sahip katılımcıların yüzde 35.8'inin deprem çantası bulunuyor.

52.6'sı deprem toplanma alanlarını bilmiyor 

aşadığı bölgedeki acil toplanma alanını bilip bilmediği sorulan katılımcıların yüzde 52.6'sı yakınındaki deprem toplanma alanını bilmediğini dile getirdi. 18-40 yaş grubun yüzde 47.9'u deprem toplanma alanını bilirken, 40 yaş ve üzeri grupta bu oran yüzde 46.9. Bu soruda sosyo-ekonomik gruplar arasında belirgin bir farklılık kaydedilmedi.

Dört kişiden biri endişeli 

7 veya daha şiddetli bir deprem meydana geldiği takdirde katılımcıların yüzde 22.4'ü yaşadığı binanın yıkılacağını, yüzde 16.7'si ağır hasar, yüzde 26.5'i orta hasar ve yüzde 20.9'u az hasar alacağını düşünüyor. Yaşadığı binada hasar olmayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 13.5 olarak kaydedildi.

'Çürük raporu'na 'yoksulluk' etkeni 

Katılımcıların yüzde 62,5'i, “Binanıza çürük raporu verilmiş olsaydı ne yapardınız veya nasıl bir süreç yaşanacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna, güvenli bir konuta taşınacakları yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 22.6'sı ise aynı binada yaşamaya devam edeceğini belirtti Aynı binada kalacağını belirten katılımcıların yüzde 80'i, sebebinin 'maddi yetersizlik' olduğunu söyledi.

Daha güvenli bir konuta taşınacağını söyleyenlerin oranı, alt-orta ve alt sosyo-ekonomik grupta 59.6 iken, üst-orta ve üst sosyo-ekonomik seviyedeki grupta bu oran yüzde 72.3 oldu.

Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul depremi için seferberlik çağrısı!

 


Geri Dön