29 / 04 / 2024

CHP GSÜ yangını için Meclis Araştırması açılmasını istedi!

CHP GSÜ yangını için Meclis Araştırması açılmasını istedi!

CHP, Galatasaray Üniversitesi'nde çıkan yangının nedenlerinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi




     CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen önergenin gerekçesinde, daha önce yanan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası, Haydarpaşa Tren Garı ve Kapalı Çarşı yangınlarına değinildi. 


     Haydarpaşa Garı'nda çıkan yangın sonrasında Haydarpaşa Port Projesi'nin hayata geçirilmek üzere olduğu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yerine otel yapılacağının iddia edildiği, Ortaköy'deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun yerinde otel inşaatının yükseldiği anlatılan gerekçede, şu ifadeler kullanıldı: 

     ''Yaşanan bu yangınlar karşısında merkezi ve yerel yöneticiler tarafından tatmin edici hiç bir açıklama yapılmamış olup her hangi bir önlem de alınmamıştır. Yaşanan yangınların sebeplerini araştırmak ve bundan sonra yaşanabilecek yangınlara karşı önlem almakla görevli olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamuoyunun şüphelerini tamamen giderecek nitelikte bir araştırma ya da rapor yayınlamadı. 


     Aldıkları tek bir karar oldu; 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçen bir düzenlemeye göre; İstanbul Boğazı'nda kamuya ait binaların turistik ve ticari amaçla değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi tarafından 2011 yılı Ağustos ayında onaylandı. Plana göre, boğaz kıyısındaki yapıların ticari kullanımının önü açılmıştı. 


     Kültür başkenti olan ve ülkemizin göz bebeği konumunda olan İstanbul hakkında yapılan bu düzenlemeler ve son zamanlarda yaşanan bu yangınlar, tarihi mirası yok ediyor ve bu zenginliğin yok olması herkesi derinden yaralıyor. 

     Yeri ve konumu itibariyle büyük bir rant bölgesi olan, Galatasaray Üniversitesi'nin daha önceki yangınlarda göz önüne alındığında, bir rant uğruna kasıtlı olarak yakılıp yakılmadığı ivedilikle araştırılması gerekmektedir. Yangında ihmali olan kişi ve kişiler hakkında derhal işlem yapılmalıdır.'' 

AA


Geri Dön