Merkez Bankası Ataşehir'deki değil Levent'teki arsayı istiyor
Merkez Bankası yetkilileri hükümetin banka merkezini Ataşehir'e taşıma fikrine sıcak bakmıyor.
Levent'te arazileri olduğunu hatırlatan yetkililer, yer konusunda kararı da Banka Meclisi'nin vermesi gerektiğini belirtiyor.
Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması planı ortaya çıktığında hükümetle Banka yetkilileri arasında yaşanan taşınma krizine şimdi de yer krizi eklenmek üzere. Hükümet, Banka'yı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından finans merkezi olarak projelendirilen Ataşehir'e taşımak isterken, Merkez Bankası Ataşehir'e soğuk bakıyor. Merkez yetkilileri yer kararının Banka Meclisi'nde olması gerektiğini belirterek Levent'te 18 dönümlük arazileri olduğunu söylüyor.
İstanbul'a taşınma konusundaki yasa çıktıktan sonra, Merkez Bankası'nın da taşınmaya ilişkin çalışmalara başlaması bekleniyor. Bu çalışmaların başında da İdare Merkezi'nin nereye inşa edileceği konusu yer alıyor. İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Ataşehir hükümetin yeni finans merkezi projesi. TOKİ bu amaçla burada projelendirme çalışmaları yaptı. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank TOKİ ile yer konusunda görüşmelerini sürdürüyor. Ataşehir'e ayrıca Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) için bina yapılacağı söyleniyor. Ancak Banka yetkilileri TOKİ ile şimdiye kadar bir görüşme yapmadıklarını belirterek, aslında Ataşehir'e taşınma fikrine çok sıcak bakmadıklarını ima ettiler.
Levent'te arsa var
Banka merkezinin hangi ilde olacağına Meclis'in karar vereceğini ama hangi semte yerleşeceği kararının detay olduğunu dile getiren yetkililer, kamu bankalarının İstanbul'a taşınmasının sıfırdan başladığını ancak Merkez'in Levent'te arsası olduğunu kaydetti.
Merkez'in İstanbul'a taşınması Rüşdü Saracoğlu döneminden beri gündemde. Levent'te bulunan arsa için Gazi Erçel döneminde bir gökdelen projesi bile çizdirildi. 36 katlı proje inşaata geçilme aşamasındayken füze atış menzilinde bulunduğu belirtilip güvenlik açısından sakıncalı bulunarak 24 kata indirildi. Ardından bu arazinin Merkez'in İstanbul'daki şubelerini bir araya toplamakta kullanılması gündeme geldi. Ancak, halen arsa üzerinde başlamış bir inşaat çalışması yok. Merkez için tasarlanacak yeni bir binanın maliyetinin ise en az 100 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor ve hemen başlansa bile inşaatın 3 yılı bulabileceği ifade ediliyor.
Sadece Merkez'den 2 bin 578 personel taşınacak
Merkez Bankası'nın taşınmasında en önemli konulardan birisini de personel oluşturuyor. Banka'nın 2007 yılı faaliyet raporuna göre halen 4.436 personel çalışıyor. Bunlardan 2 bin 578'i Ankara'da. Çalışanların yaş durumlarına bakıldığında ise çoğunluğu genç yaştakilerden oluşturuyor.
Ankara'da 18-30 yaş grubu arasında 679, 31-35 yaş arasında 342, 36-40 yaş arasında 246, 41-45 yaşta 513, 46-50 yaşta 473, 51-55 yaşta 294, 56-60 yaşta 23 ve 61 üstü yaşta 8 kişi bulunuyor. 41-50 yaş grubunda Ankara'da çalışan personelin sayısı 983. Bu kişiler emekliliği gelmemiş ama orta yaş grubuna gelen personel. Banka'nın genelinde ise lisans ve lisans üstü öğrenim görüş elemanların payı da yüzde 61,79.
Eşlerin de tayini gerekiyor
Ankara'da çalışanların çoğunun orta yaş grubunda olması dışında 292'sinin de eşi banka dışında başka bir kamu kurumunda çalışıyor. Banka personeli gittiğinde eşleri de İstanbul'a tayin olmak zorunda kalacak.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl şubatta MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ve CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun soru önergelerini yanıtlarken, Ankara'da çalışan personelden 292'sinin eşinin başka kamu kurumlarında çalıştığını belirtti.
Şimşek, anonim şirket olarak kurulan ve örgütlenen Banka'nın "bütünüyle kendine özgü bir hukuki statüye sahip" olduğunu kaydetmiş, "MB'nin Maliye Bakanlığı, Hazine ve kamunun diğer kurumlarıyla sürekli işbirliği yapması gerekiyor mu?" şeklindeki bir soruya da, "Bankanın kanunla belirlenmiş görev ve yetkileri, ekonomik ve finansal tüm birimlerle ilişki içinde olunmasını gerektirmektedir" karşılığını vermişti.
Refereans