29 / 08 / 2024

Merkez Bankası bankaları uyardı: Ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin!

Merkez Bankası bankaları uyardı: Ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankalara bir yazı göndererek ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin uyarısında bulundu. Banka, mevcut uygulamaların devam etmesi halinde ilave düzenlemelerin gelebileceği sinyalini verdi.



İLAVE DÜZENLEMELER GELEBİLİR

Merkez Bankası’nın bankalara ilettiği yazıda, bu uygulamaların devam etmesi halinde; aşırı ücretlendirmenin önlenmesi, öngörülebilirliğin ve şeffaflığın artırılması amacıyla ilave düzenlemelerin yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Merkez Bankası bankaları uyardı: Ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin!

Sözkonusu işlemlerin kısa aralıklarla gerçekleşmesinin ve kısa vadeler için yüksek temdit ücretleri uygulanmasının yıllık bazda ‘aşırı ücretlendirmeye’ yol açtığına işaret eden TCMB "temdit faaliyetlerinin mutat amaçlarının dışında gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ayrıca ilgili ücretin kredi kullandırım ücreti için öngörülen azami sınırlardan kopuk olmaması gerektiğini de altını çizdi ve sözkonusu uygulamaların Türk bankacılık sektörü genelinde yaygın olmadığını da belirtti.

Merkez Bankası geçen yıl ticari kredi faiz oranlarına çeşitli kısıtlamalar getirirken, Liralaşma Stratejisi kapsamında ise TL mevduatı özendirmeye yönelik çeşitli düzenlemelere gitmişti. Banka, munzam karşılık oranlarında yaptığı düzenlemeler ve ilave menkul kıymet taşıma zorunluluğu getirerek bankaların toplam mevduatları içerisindeki TL mevduatların payını artırmayı hedefliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön