14 / 05 / 2024

Merkez Bankası bankaları uyardı: Ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin!

Merkez Bankası bankaları uyardı: Ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankalara bir yazı göndererek ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin uyarısında bulundu. Banka, mevcut uygulamaların devam etmesi halinde ilave düzenlemelerin gelebileceği sinyalini verdi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), ticari krediler ile ilgili bankaları uyardığı bildirildi. TCMB’den bankalara gönderilen yazıda, bankaların ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son vermesi istendi.

Merkez Bankası bankaları uyardı: Ticari kredilerde maliyetleri yükseltmeyin!

Reuters’ın haberine göre, Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği yazıda, gerekçekleştirilen denetim faaliyetlerinde, düzenlemeleri dolaylı yoldan aşarak ticari kredi maliyetlerini artırıcı uygulamalara gidildiğine yönelik bulguların tespit edildiği belirtildi. Özellikle “Bazı bankalar tarafından ticari kredilerin kısa sürelerle temdit edilmesi suretiyle, halihazırda azami sınır öngörülmemiş olan 'Yapılandırma, Temdit/Ödeme Planı ve Faiz Değişikliği Ücreti' kalemi çerçevesinde ücret tahsil edildiği saptanmıştır” ifadesine yer verildi.

Reuters'a konuşan iki bankacı ise Merkez Bankası’nın aşırı olarak nitelendirdiği ücretlendirmenin,  kredi-mevduat faizi farkından kaynaklandığını dile getirdi.

Merkez Bankası’nın dün bankalara gönderdiği Reuters tarafından görülen yazıda şu tespitler yer aldı:

- Gerçekleştirilen denetim faaliyetlerinde, düzenlemeleri dolaylı yoldan aşarak ticari kredi maliyetlerini artırıcı uygulamalara gidildiğine yönelik bulgular tespit edildi.

-Özellikle bazı bankalar tarafından ticari kredilerin kısa sürelerle temdit edilmesi suretiyle, halihazırda azami sınır öngörülmeyen 'Yapılandırma, Temdit/Ödeme Planı ve Faiz Değişikliği Ücreti' kalemi çerçevesinde ücret tahsil edildiği saptandı.

Bankacılar ise bu durumu; kullandırılan kredilerin faizi görece düşük olmasına rağmen bankaların ana fon kaynağı mevduatın ise faizinin yüksek olduğuna işaret ederek, “Mevduat faizi ile kredi faizleri arasındaki makas açıldığı için maliyetler ancak böyle telafi edilebiliyor” diyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön