04 / 10 / 2024

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Veriler, gelecek aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını gösteriyor! 

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Veriler, gelecek aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını gösteriyor! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün yaptığı sunumda kira enflasyonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama...




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna, TCMB Kanunu gereğince Bankanın faaliyetleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. 

Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karahan, küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimi sürerken, hizmetler sektöründe olumlu ayrışmanın olduğuna dikkat çekti. Karahan, Türkiye'nin dış talep görünümünde 2025 yılında daha belirgin toparlanma beklendiğinin altını çizdi ve küresel manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüşün devam ettiğini sölyedi. 

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Veriler, gelecek aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını gösteriyor! 

YILLIK ENFLASYON DÜŞÜYOR

TCMB Başkanı Karahan, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit ettiğine vurgu yaptı ve arklı yöntemlerle hesapladıkları göstergelerin ikinci çeyrekte çıktı açığının düştüğünü işaret ettiğinin, bu gerilemenin üçüncü çeyrekte de devam edeceğini öngördüklerini belirtti. 

Mayısta yüzde 75,5 ile tepe noktasına ulaşan yıllık enflasyonun, takip eden 3 aylık dönemde düşüş gösterdiğine ve Eylül itibarıyla yüzde 49,4 olduğuna dikkat çeken Karahan, "Eylül ayında yıllık enflasyona en belirgin katkı yaklaşık 20,7 puan ile hizmetler sektöründen geldi. Bu grubu 11 ve 8,9 puanlık katkılarla gıda ve temel mal grupları izliyor" açıklamasında bulundu. 

Karahan, yıllık enflasyondaki düşüşün yalnızca baz etkisinden değil, aynı zamanda aylık fiyat artışlarının daha düşük seyretmesinden de kaynaklandığını da söyledi. 

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Veriler, gelecek aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını gösteriyor! 

KİRA ENFLASYONU ZAYIFLAYACAK

TCMB Başkanı Fatih Karahan, hizmet enflasyonunun yavaşlamayı sürdürdüğünün altını çizerek, "Bu gruptaki fiyat artışları, diğer bir çekirdek grup olan temel mallara kıyasla güçlü seyrediyor ve manşet enflasyonu yukarıya tırmandırıyor. Hizmet sektöründe daha yaygın olan zamana bağlı ve geriye dönük fiyatlama davranışları, hizmet enflasyonundaki zayıflamanın gecikmeli ve daha yavaş olmasına sebep oluyor" açıklamasında bulundu. 

Hizmet sektörü enflasyonunda ataleti besleyen en önemli grubun kira olduğunun altını çizen Karahan, yıllık kira enflasyonunun eylül itibarıyla yüzde 117 ile yıllık hizmet enflasyonunun yaklaşık 45 puan üzerinde seyrettiğine dikkat çekti. 

Karahan, öncü göstergelerin bir süredir aşağı yönlü hareketi işaret ettiğini dile getirdi ve şunları söyledi:

"Gerek çevrim içi kaynaklardan izlediğimiz ilan fiyatları gerekse konut kredisi değerleme raporlarına dayanan göstergelerimiz azalış eğilimlerini sürdürmekte. Perakende Ödeme Sistemi verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları gerek konut piyasasında süregelen normalleşme gerekse de manşet enflasyondaki düşüşü takiben TÜFE'deki mevcut kira enflasyonunun altında değer almakta. Yılın son çeyreğinde, taşınma ve sözleşme yenileme oranlarında gerçekleşecek düşüşü de dikkate aldığımızda, bu durum önümüzdeki aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını ima ediyor."

Konut piyasasında politika faizi enflasyonun üzerinde kaldığı sürece 1 TL’ye alayım, sonra 2 TL’ye satayım rantı bitti!

Galatasaray'ın Florya projesinde ibre Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı'ya döndü!

Dükkan kiraları dört yılda yüzde 300'den fazla artı! Cadde dükkanlarının kirası 200 bin liraya ulaştı!


 


Geri Dön