Ekonomi

Merkez Bankası Başkanlığına sürpriz isim! Hafize Gaye Erkan kimdir? Nerelerde görev yaptı?

Merkez Bankası’nın 92 yıllık tarihinde ilk defa bir kadının Başkanlık için adı geçiyor. ABD’de “Müthiş Türk Kızı” olarak anılan Hafize Gaye Erkan’ın yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanacağı iddia ediliyor.Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘Müthiş Türk Kızı’ olarak tanınan Hafize Gaye Erkan’ın yeni Merkez Bankası Başkanı olacağı iddia ediliyor

Yeni Bakanlar Kurulu’nun kimlerden oluşacağı merak edilirken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı için sürpriz bir ismin adı geçiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘Müthiş Türk Kızı’ olarak tanınan Hafize Gaye Erkan’ın yeni Merkez Bankası Başkanı olacağı iddia ediliyor.

Bu iddia kulislerde büyük yankı uyandırırken, bu atamanın gerçekleşmesi halinde, Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası’nın kuruluşundan bugüne kadar 92 yıllık tarihindeki ilk kadın başkan olacak.

Peki, bugüne kadar Merkez Bankası'nda kimler başkanlık görevini üstlendi? Hafize Gaye Erkan kimdir? Hafize Gaye Erkan hangi üniversiteden mezun? Hafize Gaye Erkan hangi bankalarda görev yaptı?

MERKEZ BANKASI ESKİ BAŞKANLARI

1931 ile 1938 yılları arasında Selahattin Çam ile başlayan süreçte bugüne kadar Kemal Zaim Sunel, Mehmet Sadi Bekter, Osman Nuri Göver, Mustafa Nail Gidel, Memduh Aytür, İbrahim Münir Mostar, Ziyaettin Kayla, Naim Talu, Memduh Güpgüpoğlu, Cafer Tayyar Sadıklar, Hakkın Aydınoğlu, Osman Şıklar, Yavuz Canevi, Rüşdü Saracoğlu, Bülent Gültekin, Yaman Törüner, Gazi Erçel, Süreyya Serdengeçti, Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Murat Çetinkaya, Murat Uysal ve Naci Ağbal Merkez Bankası Başkanlık görevini üstlendi. Şu anda ise 2021 yılında bu göreve atanan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu başkanlığa devam ediyor.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

1982 yılında doğan Hafieze Gaye Erkan, İstanbul Erkek Lisesi’nden ikincilikle mezun olduktan sonra üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Üniversite sınavlarında ülke genelinde 26’ncı olan Erkan, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden de birincilikle mezun oldu.

9 ÜNİVERSİTEDEN BURS TEKLİFİ ALDI

Üniversite eğitimini başarıyla tamamlayan Erkan, dünyaca ünlü üniversiteler arasında yer alan; Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California başta olmak üzere 9 ayrı üniversiteden burs teklifi aldı. Bu tekliflerden Princeton üniversitesini tercih eden Erkan, finans mühendisliği alanında doktora yaptı. Erkan’ın, normalde 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladığı belirtilirken, 250 yıllık geçmişe sahip ve birçok ünlü ismin mezun olduğu Princeton tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olduğu kaydedildi. Böylece Erkan, ABD’nin en genç finans profesörü unvanının sahibi oldu.

GOLDMAN SACHS'TA BAŞLADI

Üniversite eğitimini tamamlamasının ardından dünyaca ünlü finans kuruluşlarından iş teklifleri alan Erkan, kariyer hayatına Goldman Sachs’ta başladı. Küresel ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında ABD yönetimi tarafından el konulan First Republic Bank’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı görevine atandı. Aynı zamanda Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı görevlerini de üstlendi. Kısa süre içerisinde gösterdiği performansla birlikte First Republic Bank’ın Başkanı, eş CEO’su ve Yönetim Kurulu üyesi olarak Amerika’daki finans kuruluşları içerisinde en genç CEO olmayı başardı.

Erkan göreve geldiğinde 20-25 milyar dolarlık aktife sahip olan banka kısa zamanda 200 milyar dolarlık bir dev haline geldi. Erkan, ayrıca mücevher ve tasarım şirketi Tiffany & Co’nun Yönetim Kurulu Üyeliği’ni yaptı ve satış sürecini yönetti.

Son olarak ise ABD’li Marsh McLennan şirketinin yönetim kuruluna atandı.