Ekonomi

Merkez Bankası dolarda 41 TL... TL için resmen yeni açıklama

Merkez Bankası'nın dolarda 41 TL adımının ardından bu sefer de TL hakkında bir adım geldi. Söz konusu adım resmen duyuruldu.

Merkez Bankası, dolarda hareketliliği düşürmek adına yaptığı adımlara devam ediyordu. Merkez Bankası bir yandan doları düşürmek için de TL'yi güçlendirmeye devam ediyor... Dolar hakkındaki 41 TL açıklamasının ardından bu sefer de TL hakkında bomba bir adım geldi. 

ATILAN ADIMLA TL GÜÇLENECEK

Kur Korumalı Mevduat'tan Türk Lirası mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılmasına yönelik adımlar sürüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla KKM hesaplarına uygulanan faiz oranını günceledi.

22 TEMMUZ'DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Buna göre KKM faiz alt sınırı, politika faiz oranının yüzde 80'inden yüzde 70'ine indirildi. Vade sonunda TCMB tarafından ödenecek kur farkı tutarı, politika faizi esas alınarak hesaplanmaya devam edilecek.

Ayrıca, yeni açılacak ve yenilenecek hesaplar için "ek getiri" adı altında herhangi bir ödeme yapılamayacağı bildirildi. Böylece KKM hesaplarında azalmanın hızlanması ve TL mevduatın payının artması bekleniyor.

Değişiklikler, 22 Temmuz 2024'ten itibaren geçerli olacak.

Daha önce KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, yüzde 50 olan politika faizinin yüzde 80'i seviyesinde bulunan yüzde 40'a karşılık geliyordu.

Yüzde 40 seviyesi, yeni uygulama talimatıyla yüzde 35'e indirildi.