Merkez Bankası duyunca donakaldı. Dolar için 43 TL...
Merkez Bankası yetkililerini bile duyunca dona bırakacak bir dolar açıklaması geldi. Dolar için 43 TL açıklamasını duyan vatandaşlar şaştı kaldı.
Dolar fiyatlarının nereye gideceği vatandaşlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Bir yandan da dünyanın en önemli kuruluşları tarafından dolar konusunda açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Dolar konusunda son olarak gerçekleştirilen bir açıklama da herkesi şaşkınlık içerisinde bıraktı. Merkez Bankası yetkilileri bile duyunca adeta donakalacak.
DOLAR HAKKINDA 43 TL AÇIKLAMASI GELDİ
ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Tdolar/TL kurunun 2025 yılının ortasında 39'a yükseleceğini öngörmüştü. Bank of America kurun yıl sonunda 38 lirayı göreceğini savunurken, Foreks anketine katılan ekonomistlerin beklentisi kurun en yüksek 38 lira seviyesini göreceği yönünde.
Fransa merkezli küresel banka BNP Paribas, doların 2024'ün sonunda 36 lirayı göreceği tahminini yaptı. S&P Global ise 2025 sonunda dolar için 43 lira olacağı yorumunda bulundu.
DOLAR KURU NEDEN YÜKSELİR?
Peki bu açıklamanın ardından dolar kuru hakkında bir merak ortaya çıktı. Dolar kuru neden yükselir? İşte dolar kurunun yükselmesinin nedenleri..
-Enflasyon veya işsizlik beklentileri :
Enflasyon beklentileri, bir ülkenin para biriminin değerini etkiler. Yüksek enflasyon beklentileri, bir ülkenin para biriminin değer kaybetmesine neden olabilir. Çünkü yatırımcılar, paranın satın alma gücünün düşeceğini düşünerek o para birimini elde tutma isteklerini kaybedebilirler.
İşsizlik beklentileri de döviz kurlarını etkileyebilir. Düşük işsizlik oranları, ekonominin güçlü olduğuna işaret edebilir ve yatırımcıları o ülkenin para birimine çekebilir.
Yurtiçi veya yurtdışı faiz oranları ve bunlarda olan değişimler :
Yüksek faiz oranları, bir ülkenin para birimini cazip kılar, çünkü yatırımcılar daha yüksek getiri elde etmek isteyebilirler. Bu nedenle, bir ülkedeki faiz oranlarının yükselmesi, o ülkenin para birimine olan talebi artırabilir. Ayrıca, yurt dışındaki faiz oranları da önemlidir.
Eğer bir ülkenin para birimindeki faiz oranı, diğer ülkelerin para birimlerine göre daha yüksekse, yatırımcılar o para birimine yönelebilirler.
- Sosyo – ekonomik olaylar :
Ekonomik veriler, tüketici güveni, perakende satışlar ve diğer sosyo-ekonomik göstergeler, döviz kurlarını etkileyebilir. Güçlü ekonomik veriler, bir ülkenin para birimine olan talebi artırabilir. Ayrıca, ekonomik krizler, doğal afetler veya diğer olumsuz olaylar da döviz kurlarını olumsuz etkileyebilir. Örneğin, bir ülkede doğal afet meydana gelirse, döviz kuru yükselebilir. Bunun nedeni, insanların kriz anında daha güvenli bir para birimine yönelmeleridir.
- Siyasi olaylar :
Bir ülkede yaşanan siyasi olaylar, döviz kurunu etkileyebilir. Örneğin, bir ülkede siyasi bir kriz yaşanırsa, döviz kuru yükselebilir. Bunun nedeni, insanların siyasi belirsizlikten dolayı daha güvenli olduğunu düşündükleri para birimine yönelmeleridir.
Ayrıca bazen belli bir döneme yönelik döviz arz veya talebi de azalıp, çoğalabilir. Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir.
Döviz kuru ile ilgili yapılan işlemler iki çeşittir. Birincisi alış, ikincisi ise satış şeklindedir. Alış kuru, dövizlerin alışında uygulanan fiyattır. Yani bankalar, aracı kurumlar veya döviz büroları gibi yerlerden Türk Lirası, ABD Doları, Sterlin veya EURO gibi bir ülkeye ait para birimiyle başka bir ülkeye ait parayı o günkü döviz kurundan satın alabilirsiniz. Satışta ise bunun tam tersi yapılmaktadır; yani elinizdeki herhangi bir ülkeye ait parayı, bankalara, aracı kurumlara veya döviz bürolarına o günkü kurdan satabilirsiniz. Satış kuru ise döviz satışında uygulanan fiyattır.