Ekonomi

Merkez Bankası duyurdu! KKM'de faiz alt sınırı indirildi...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) Türk Lirası (Türk Lirası) mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılmasına yönelik adımlarına devam ettiği ifade edildi.

TCMB'nin bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile birlikte KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, politika faiz oranının yüzde 80'inden yüzde 70'ine indirildi. Vade sonunda TCMB tarafından ödenecek kur farkı tutarı, politika faizi esas alınarak hesaplanmaya devam edileceği kaydedildi.

Ayrıca, yeni açılacak ve yenilenecek hesaplar için "ek getiri" adı altında herhangi bir ödeme yapılamayacağı da ifade edildi. Böylece KKM hesaplarında azalmanın hızlanması ve Türk Lirası mevduatın payının artması bekleniyor.

Değişiklikler kapsamında, 22 Temmuz 2024'ten itibaren geçerli olacak. Daha önce KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, yüzde 50 olan politika faizinin yüzde 80'i seviyesinde bulunan yüzde 40'a karşılık geliyordu. Yüzde 40 seviyesi, yeni uygulama talimatıyla yüzde 35'e indirildiği kaydedildi.

KKM'NİN MANTIĞI NEDİR?

Kur korumada döviz yükselirse KKM hesaplarındaki belirli kur üzerinden hesaplanan tutarların miktarı artar. Yani yatırımcı kur farkından yararlanır. Ayrıca faiz oranı da döviz kuru üzerinden hesaplanarak getiri anaparaya eklenir. Dolayısı ile yatırımcı hem faiz hem de kur farkı üzerinden getiri elde etmiş olur.

Öte yandan, kur korumalı mevduat Hesabı açmak mantıklı mı? Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.

Merkez Bankası açıkladı! Faiz kararı sonrasında, TL mevduat ve KKM'de zorunlu karşılık oranları yükseltildi...

100 metrekare bir evin maliyeti 1.6 milyon TL: KKM'ye ödenen parayla 972 bin sosyal konut yapılabilirdi!

Bankada altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini hesabı olanları ilgilendiriyor! Tarih uzatıldı!

Merkez Bankası'ndan bankalara KKM talimatı: Oranı tutturamayan komisyon öder!