30 / 04 / 2024

Merkez Bankası duyurdu! Kredi faizleri artacak!

Merkez Bankası duyurdu! Kredi faizleri artacak!

Merkez Bankası'nın bankaların bilançoların varlık tarafına da zorunlu karşılık uygulamaya başlaması ve bazı Türk Lirası ticari kredileri de ilk kez bu zorunlu karşılığa dahil etmesinin ticari kredi faizlerini de artırması bekleniyor. İşte tüm detaylar...



Merkez Bankası'nın (TCMB) haftasonu yayımladığı açıklamada ve Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre bireyselde yabancı para (YP) mevduatta Türk Lirası'na dönüşümü düşük bankalara 500 baz puana ulaşan ilave yabancı para zorunlu karşılık getirirken finansman şirketlerinin sıfır olan zorunlu karşılık oranlarını bankacılık sektörü ile eşitledi.

Afet Sebebiyle Yapılan Binaların Borçlandırma Bedelleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Merkez Bankası değişiklikten şu şekilde bahsetti:
"Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir"

İş Yatırım'ın notunda Merkez Bankası kararının Türk Lirası cinsi ticari kredilerde faiz oranını artırmasının ve ticari kredi büyümesini de sınırlamasının beklendiğine dikkat çekildi. TCMB verilerine göre ortalama ticarti kredi faizi 15 Nisan itibarıyla yüzde 20.4 seviyesinde.

İş Yatırım'ın notunda ise şu ifadeler yer aldı:
"Özellikle 2021 yılsonundan günümüze ticari kredi büyüme oranı yüksek olan özel bankalar bu adımdan daha çok etkileniyor... Kamusal yükleri artacak olan bankaların, bu ek maliyetleri müşterilerine yansıtacağını düşünmekteyiz"

Karar sonrası düşüşle açılması beklenen bankacılık endeksi ise beklenendiği gibi düşüşe geçmek yerine yükseldi. Bankacılık endeksi saat 10.48'de yüzde 3'e yakın yükselişle 2,168.27 puandan hareket ediyor.

Tera Yatırım Başekonomisti Enever Erkan da, "Firmalar daha pahalı oranlardan elde ettikleri bu işletme sermayesi kaynaklarını satılan mal ve hizmetlerin fiyatına da yansıtacağından dolayı enflasyon etkisi olabilir. Bu da aslında makroihtiyati tedbirler altında ZK’lar nezdindeki veya diğer regülasyon kaynaklı etmenlerin enflasyonla mücadelede sonuca muhtemelen ulaştıracak bir etki yaratmaktan uzak olacağını ortaya koymaktadır" dedi.

Merkez Bankası duyurdu! Kredi faizleri artacak!

ZK'LAR VARLIK TARAFINA UYGULANMAYA BAŞLANDI

Merkez Bankası bilançoların yükümlülük tarafına uygulanmakta olan zorunlu karşılıklar, yapılan düzenleme ile "makro ihtiyati politika setini güçlendirmek amacıyla" bilançoların varlık tarafına da uygulamaya başlandı.

Bu kapsamda, bankalar ile finansman şirketlerinin Türk Lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredileri zorunlu karşılığa tabi tutuldu.

İstinalar ise KOBİ tanımına giren işletmelere kullandırılan krediler, ihracat kredileri, esnaf ve yatırım kredileri, tarımsal krediler Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda bulunan bazı kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve bunların iştiraklerine kullandırılan krediler, kurumsal kredi kartları ve mali kuruluşlara kullandırılan krediler sıralandı.

Bankalar emeklilerin promosyon kampanyalarını güncelledi! İşte 26 Nisan 2022 bankaların promosyon fiyatları...

Dikkat! Elinizdeki bir doları bile harcamayın! Yakında onu da bulamayacaksınız

İşsizlik ödemelerinin yatırılacağı tarih belli oldu! Nisan ayı 2022 işsizlik maaşı bayramdan...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön