17 / 05 / 2024

Merkez frene bastı, kredi faizleri yarım puan artacak!

Merkez frene bastı, kredi faizleri yarım puan artacak!

Yüzde 25 olması istenen kredi büyümesinin hız kesmemesi üzerine Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarda beklentilerin oldukça üzerinde, 5 puana varan artışlar yaptı. Bu artışla Merkez 19.1 milyar TL daha piyasadan çekmiş olacak....



Merkez freni kökledi Görev süresi gelecek ay dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz 'ın son olarak başkanlık ettiği Para Politikası Kurulu yine piyasaları ters köşeye yatırdı.

Yüzde 25 olması istenen kredi büyümesinin hız kesmemesi üzerine Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarda beklentilerin oldukça üzerinde, 5 puana varan artışlar yaptı. Bu artışla Merkez 19.1 milyar TL daha piyasadan çekmiş olacak. Eylül 'den bu yana piyasadan çekilen para miktarı 41.7 milyar TL 'ye ulaşacak.

Ekonomi yönetiminin belirlediği yüzde 25 'lik kredi büyümesinin artmaya devam etmesi Merkez Bankası 'nın zorunlu karşılık oranlarında sert artırıma gitmesine neden oldu. Dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizlerini yüzde 6.25 'te sabit tutan Merkez Bankası, vadesiz mevduatta karşılık oranlarını yüzde 12 'den 15 'e, 1 ay vadelide yüzde 10 'dan 15 'e, 3 ay vadeli yüzde 9 'dan yüzde 13 'e, 6 ay vadelide ise yüzde 7 'den 9 'a çıkardı. Zorunlu karşılıklarda yapılan artışla piyasadan 19.1 milyar TL çekilmesi planlanıyor.

Ek önlemler gelebilir

Eylül ayından bu yana yapılan karşılık artışları ile piyasadan çekilecek toplam para 41.7 milyar TL 'ye ulaşacak.

Ortadoğu 'da yaşanan olayların ardından yükselen petrol fiyatlarının hem enflasyon hem de cari açık üzerinde yarattığı baskının kredi büyümesi frenlenerek daha da artması engellenmek isteniyor. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, düşük faiz nedeniyle alınan kredilerin ithal ürünlere olan talebi artırdığını söylemişti.

PPK toplantısının ardından yapılan açıklamada, Merkez Bankası 'nın Kasım ayından bu yana aldığı tedbirlerin yılın ikinci çeyreğinden itibaren krediler ve iç talep üzerinde etkili olmaya başlayacağı beklense de finansal istikrara ilişkin riskleri azaltmak için zorunlu karşılıklarda bir miktar daha artışa ihtiyaç duyulduğunun değerlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, bu doğrultuda, zorunlu karşılık kararı ile Kurul 'un, aynı zamanda son dönemde petrol ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerindeki olası ikincil etkilerini sınırlamak için gerekli ilave parasal sıkılaştırmanın da sağlandığını belirttiği vurgulandı. Açıklamada, “Bu değerlendirmeler sonucunda Kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara iliskin risklerin azaltılması açısından; düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirtmiştir ” denildi


Vatan


Geri Dön