15 / 05 / 2024

Merkez Bankası faiz artırımı ne demek? O isim tek tek açıkladı

Merkez Bankası faiz artırımı ne demek? O isim tek tek açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası şubat ayında faiz oranlarında piyasaların beklentisi faiz indirimi yaptı. Asrın felaketinden önce faiz indirimlerine ara verileceği düşünülürken yaşanan gelişmeler sonrası TCBM politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 8,50'ye indirdi. Para Piyasaları Uzmanı İsla



İslam Memiş şunları kaydetti:

ŞİMDİLİK 55-60 MİLYAR DOLAR 

Türkiye ekonomisinin yıprandığı bir süreçten geçiyoruz. 55-60 milyar dolar civarında bir zararımızın olduğunu ben düşünüyorum. Bu rakamlarda yukarı yönlü seyir devam edecektir. Özellikle tarımda yüzde 14,5, ihracatta yüzde 8,5 civarında Türkiye ekonomisine katkısı olan ciddi bir yerden bahsediyoruz. Mevduat hesaplarına baktığımızda bu bölgeler yüzde 4,2’si karşılıyor. Bu nedenle bu 10 ili Türkiye ekonomisine ciddi bir katkısı var. 

Merkez Bankası faiz artırımı ne demek? O isim tek tek açıkladı

MERKEZ BANKASI GÜVEN TAZELEDİ

İslam Memiş faiz kararı hakkında görüşlerini açıklayarak şunları söyledi: Merkez Bankası’nın faiz kararını psikolojik bir sebeple aldığını tahmin ediyorum. Neden? ‘Bakın bu kadar büyük bir felaket yaşandı fakat görüyorsunuz TL tarafında toparlanma devam ediyor. Dolar tarafından sakinlik ve durağanlık devam ediyor. Buna karşın biz faiz indirebiliyoruz’ diye bir güvenden dolayı faiz indirimi yaptığını tahmin ediyorum.  Güven tazelemesi için piyasaya mesaj verdiğini tahmin ediyorum. Fakat, bundan sonraki süreçlerde faiz indirimlerine ara vereceğini düşünüyorum. Faiz konusunun önümüzdeki aydan itibaren konuşulmayacağını düşünüyorum. Faiz eskisi gibi çok gündemde kalmayacak ve yeni bir sayfa açılacak.  Yeni paketle alakalı  Merkez Bankası bankalara karşı piyasalara karşı BDDK’da buna dahil Hazine ve Maliye Bakanlığı da buna dahil olmak üzere önümüzdeki hafta yeni açıklamaların gelme ihtimali çok güçlü olduğunu düşünüyorum. 

Bakanlıktan peş peşe yardım haberi! E-Devlet’ten başvuranlara 1300 TL yardım yapılacak!

EYT’de göz ardı edilen soru: Depremde hayatını kaybeden EYT’linin hakkı ne olacak?

Aile Bakanı Derya Yanık’tan yeni yardım müjdesi! Ev kadınlarına 2 bin TL verilecek! Hemen başvurun!


Geri Dön