02 / 05 / 2024

Merkez Bankası faizi ne kadar yükseltmeye karar verdi?

Merkez Bankası faizi ne kadar yükseltmeye karar verdi?

Mehmet Şimşek'in "pozitif reel faiz" mesajı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek haftaki faiz kararı öncesinde önemli bir tartışma konusu haline geldi. Uzmanlar bu mesajın anlamını ve faiz tahminlerini basın mensuplarına açıkladılar. Peki merkez bankası faizi ne kadar yükseltecek?



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 26 Ekim'de gerçekleşecek olan toplantısında faiz artışlarının devam edeceği yönünde genel bir beklenti hakim. Ancak ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamalar, faizin hangi seviyelere kadar yükseltileceği konusunda da bazı tartışmaları gündeme getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen Dünya Bankası ile IMF'nin yıllık toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, pozitif reel faiz kavramının enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için önemli olduğunu vurguladı.

Politika faizi ve enflasyonda son karar

Şimşek'in Marakeş'teki konuşmasında bahsettiği faizin ne anlama geldiği konusundaki belirsizlik birçok kişi arasında karışıklığa neden olmuş gibi görünüyor. Bakanlık kaynaklarına göre, Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizine atıfta bulunuyor ve bu faizin enflasyon beklentilerine göre hesaplanan pozitif bir reel faize yaklaştığını vurguluyor.

 Merkez Bankası faizi ne kadar yükseltmeye karar verdi?

Enflasyon beklentileri 

Eylül ayı itibarıyla Türkiye'de resmi tüketici enflasyonu yüzde 61,53 seviyesine yükselirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 27 Temmuz'da açıklanan son enflasyon beklentileri, 2023 yıl sonu için yüzde 58, 2024 yıl sonu için ise yüzde 33 olarak belirlenmişti.

Eylül ayının başında açıklanan Orta Vadeli Program'da yer alan enflasyon tahminleri 2023 yılının sonu için %65 ve 2024 yılının sonu için %33 olarak belirlenmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketinde ise enflasyon beklentilerini 2023 sonu için %67,22 ve 12 ay sonrası için %44,94 olarak kaydetmişti. TCMB, bu anket sonuçlarını güncelleyerek 20 Ekim'de kamuoyuna açıklayacağı bilgisini vermişti.

Eylül sonunda Ankara'yı ziyaret eden Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ise kendi enflasyon tahminlerini paylaşmıştı. IMF, 2023 yılının sonu için enflasyon beklentisini %69,1 olarak belirlemiş 2024 yılı için ise %46 olarak öngörmüştü.

Küresel piyasalarda negatif seyir hakim! Avrupa borsalarında düşüş yaşandı!

Merkez Bankası açıkladı: Tüketici kredilerinin 401.9 milyar TL'si konut!

Yellen: Küresel ekonomi ABD ve Çin ekonomisine bağlı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön