29 / 04 / 2024

Yellen: Küresel ekonomi ABD ve Çin ekonomisine bağlı!

Yellen: Küresel ekonomi ABD ve Çin ekonomisine bağlı!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng ile görüşeceğini belirterek, “Dünya ekonomisine ilişkin endişeleri gidermek için her iki ülke birlikte çalışmak üzere bir role sahip” ifadesini kullandı.



Yellen, Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında yaptığı basın toplantısında, İsrail-Filistin çatışmasının potansiyel ekonomik etkilerini izlediklerini ancak durumun şu an için küresel ekonomik görünümü etkileyeceğini düşünmediğini ifade etti.

Bu hafta Marakeş'te Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng ile görüşeceğini belirten Yellen, ABD ve Çin'in ulusal güvenlik çıkarlarını korurken, her iki tarafa da fayda sağlayan sağlıklı bir ekonomik ilişki, borçların yeniden yapılandırılması ve iklim değişikliği gibi küresel zorluklar konusunda işbirliği aradığını ifade etti. Yellen şöyle konuştu: "Çin Merkez Bankası Başkanı Gongsheng ile iletişimimizi derinleştirmede önemli ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum. Her iki ülkeyi de ilgilendiren ekonomik ve finansal konulara ilişkin iletişim içerisindeyiz. Borç konusunu görüşebileceğimiz olumlu bir iletişim kanalımız bulunuyor. İlerlemenin yavaş ve kesinlikle iyileştirilmesi gereken noktaları olmasına karşı bu bizim uzun süredir odaklandığımız bir konu."

Yellen: Küresel ekonomi ABD ve Çin ekonomisine bağlı!

Bloomberght.com'daki habere göre küresel ekonominin ABD ve Çin ekonomisine bağlı olduğunu ifade eden Yellen, dünya ekonomisine ilişkin endişeleri gidermek için her iki ülkenin birlikte çalışmak üzere bir role sahip olduğunu ifade etti. Yellen, her iki ülkenin de bunun gerekli ve arzu edilen bir şey olduğunu kabul ettiğini ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi kritik konularda işbirliğine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

EKONOMİ İÇİN TEMEL SORUN YUMUŞAK İNİŞ

ABD ekonomisinin iyi bir rotada olduğunu, iş gücü piyasasının güçlü performans gösterdiğini ve enflasyonun gerilemeye devam ettiğini belirten Yellen, "ABD ekonomisi için temel senaryonun yumuşak iniş olduğu görüşündeyim. Buna yönelik riskler tabii ki var ve küresel şoklar bu riskler arasında yer alıyor. Ukrayna'daki savaş küresel ekonomik görünüme zarar veriyor. Düşük gelirli ülkeler için ciddi maliyet artışlarına neden oluyor ve petrol ve gıda fiyatlarının artmasını tetikliyor. İsrail'deki durum da endişe verici. Bu nedenle yumuşak inişin kesin olacağını söyleyemem ama bunun en muhtemel yol olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

ÜFE BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELDİ

ABD'de ÜFE benzin fiyatlarının etkisiyle beklentinin üzerinde bir artış gösterdi. ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Eylül'de aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda yüzde 2,2 oranında yükseldi.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankete göre, ÜFE’nin Eylül’de aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda 1,6 artış göstermesi bekleniyordu.


 


 


Geri Dön