02 / 05 / 2024

Merkez Bankası ihtiyaç kredileri için güncelleme yaptı! 70.000 TL altındaki krediler...

Merkez Bankası ihtiyaç kredileri için güncelleme yaptı! 70.000 TL altındaki krediler...

Banka ihtiyaç kredileriyle ilgili yeni bir karar aldı. Bankalara gönderilen yazıda, ihtiyaç kredilerine örtülü faiz indirimi getirilmesinde değişikliğe gidildiği bildirildi. 70 bin liranın altındaki krediler bu düzenlemeyle muaf tutulacak.



Ayrıca, deprem bölgesinde yaşayan ve bazı SGK borçları olan kişilere verilecek ihtiyaç kredileri de bu düzenlemeden muaf olacak. Yeni talimata göre, bu kişilere verilecek krediler için örtülü faiz indirimi uygulanmayacak. Bankanın aldığı bu kararın, ihtiyaç kredisi alacak kişiler için olumlu bir gelişme olduğu düşünülüyor.

 Merkez Bankası ihtiyaç kredileri için güncelleme yaptı! 70.000 TL altındaki krediler...

Merkez Bankası yeni düzenleme yapmıştı 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerine yönelik olarak bir düzenleme yapmıştı. Bu düzenlemeye göre, ticari krediler için uygulanan faiz sınırına benzer bir uygulama getirildi. Bu sınırın üzerine çıkılması halinde ise bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğü olduğu belirtilmişti. Bu düzenlemenin amacı, ihtiyaç kredisi faizlerini kontrol altına almak ve vatandaşları yüksek faiz oranlarından korumaktı.

Merkez Bankası daha önce de kredi faizlerinin politika faizine yakın yerde oluşmasını sağlamak adına ticari kredilerde faiz sınırı uygulamış ve bu sınırın üzerindeki krediler için bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirilmişti. Bu uygulama ile bankaların kredi faizlerini politika faizine yakın seviyelerde tutması amaçlanmış ve böylece ekonomideki dengesizliklerin önlenmesi hedeflenmişti.
Tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde, Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1,8 ile 2,0 katı arasında olanlara birinci kademede, 2,0 katından yüksek olanlara ise ikinci kademede menkul kıymet tutma zorunluluğu getirilmişti. Bu düzenlemenin amacı, bankaların yüksek faiz oranları uygulamalarını engellemek ve tüketicileri korumak olarak açıklanmıştı. Bu sayede, tüketicilerin ödeyecekleri faiz oranları daha makul seviyelere çekilebilecek ve kredi geri ödeme süreci daha kolay hale getirilebilecekti.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön