28 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Dönüşüm kredileri için protokol yapacağız!

Erdoğan Bayraktar: Dönüşüm kredileri için protokol yapacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: " Kentsel dönüşüm kredileri için ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde resmi bir protokol yapacağız'' şeklinde konuştu...



     Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kredileri için ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldıklarını, gelecek günlerde de protokol yapacaklarını bildirdi. 

     Bakan Bayraktar, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk moderatörlüğündeki AA Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

     Soru: Kentsel dönüşüm kredileri için hangi bankalarla protokol imzalanacak- 

     Cevap: Biz ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile anlaştık. Burada istediğimiz nedir- Hangi banka vatandaşa daha ucuz kredi verirse... Hem oradaki muamele masraflarını almayacak, çünkü afet riski altındaki alanların dönüştürülme iş ve işlemleri her türlü harçtan, vergiden, muameleden, şundan bundan muaf. Para vermeyecek bir kuruş. Noterlerin para aldığını duyduk. Sonra talimat yazdık 'para alamazsınız' diye. Bankalardan da işte diyelim ki birisi 9 veriyor, birisi 8,7 veriyor, birisi 8 veriyor. En düşük faiz alan bankayla anlaşma yapacağız. En iyi şartlarda, en uzun vadeyle kredi veren bankayla anlaşacağız. Bu doğrultuda tüm bankalara, tüm finans kuruluşlarına açığız. İlk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde resmi bir protokol yapacağız. Yaptık da bunu deklare edeceğiz. 

     Soru: Bu bankalardaki faiz oranı ne olacak- 

     Cevap: Zannediyorum şimdi 9 civarında. Tam, net bilmiyorum. 9 civarında faizler. 

     Soru: Banka sayısını ne kadar yükseltmeyi düşünüyorsunuz- 

     Cevap: Kasap, koyun ne kadar çok olursa o kadar memnun olur. Bankaların hepsi gelsin versin, yarışsınlar. 

     

     -Zemin kotu altına iskan verilmemesiyle ilgili düzenleme- 

     

     Soru: Samsun'daki sel felaketinin ardından, bundan sonra zemin seviyesinin altında iskan verilmeyeceğini söylemiştiniz. Bu konuda çalışmanız var mı- 

     Cevap: Zemin kotu altındaki iskanları kaldırmak için şu anda çalışmamız bitti, gerek yönetmelik gerekse yasal düzenleme. Bunu en kısa sürede yürürlüğe koyacağız. Zaten  TOKİ  olarak yaptığımız konutlarda, yeni projelerde, taşkın alanlarında bodrum katlarına kesinlikle iskan vermiyoruz yönetmelik çıksa da çıkmasa da. Ama bunun yasal düzenlemesini de bitirmek üzereyiz. 

     

     -Bayraktar'a ''Anadolu Ajansı 2012 Yıllığı''- 

     

     AA Genel Müdürü Öztürk, ziyaretinin sonunda Bakan Bayraktar'a, Anadolu Ajansı'nın büyük titizlikle hazırladığı, araştırmacılar ve arşiv tutkunları için el kitabı niteliği taşıyan 2012 Yıllığı ile AA'nın arşivinde yer alan Bayraktar'ın Meclis'te yemin ederken çekilen fotoğrafını hediye etti. 

     

AA


Geri Dön