27 / 04 / 2024

Merkez Bankası krediler için değişikliğe gitti! Yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Merkez Bankası krediler için değişikliğe gitti! Yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Merkez Bankası'ndan yeni bir değişklik haberi geldi. Buna göre Özet Döviz Pozisyon Raporlaması'nı kaldırılırken, yeni güncelleme ile birlikte artık döviz değil, toplam kredi borcu yüksek olan firmalar rapor sunabilecek.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) sadeleşme adımlarına devam ediyor. Alınan yeni kararla Özet Döviz Pozisyon Raporlaması kaldırıldı. Bu kapsamda yeni güncelleme ile birlikte artık döviz değil, toplam kredi borcu yüksek olan firmalar rapor sunabilecek.

MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ DEĞİŞİKLİK!

Merkez Bankası'nın Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine yönelik Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Alınan karara göre, Merkez Bankası 10 milyon TL ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesi bulunan firmaların Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulamasını kaldırdı.

Mart 2023 tarihinde başlatılan uygulama, temmuz 31 Aralık 2023'e ertelenmişti.

GÜNCELLEMEYE GİDİLDİ!

2018 yılında TCMB bünyesinde kurulan, reel sektörün döviz pozisyonundaki değişimlerin izlenmesi ve etki analizleri için Türkiye'deki tek veri seti olan SRVTS'nin kapsamında güncellemeye gidildi.

SRVTS'de raporlama kapsamına girecek firmaların tespiti için 15 milyon dolar ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü yerine toplam 100 milyon TL ve üzeri nakdi kredi bakiyesi veya geçmiş bir yıllık hesap döneminde 500 milyon TL ve üzeri net satış hasılatı/aktif büyüklüğü şartları aranacak.

Bu şekilde SRVTS'de mevcut detaylı raporlama formatı sadeleştirilerek firmaların raporlama işlemlerinde kolaylık sağlanacak.

Merkez Bankası krediler için değişikliğe gitti! Yeni karar Resmi Gazete de yayımlandı!

MERKEZ BANKASI EYLÜL FAİZ KARARI NE OLDU?

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCBM) eylülde politika faizini 500 baz puan artırdı ve yüzde 35'e yükseltti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, piyasa beklentileri doğrultusunda faiz artırımı yaptı. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada parasal sıkılaştırmanın süreceği kaydedildi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada kurulun dezenflasyonun en kısa zamanda tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği kaydedildi.

TÜİK açıkladı! En çok kazandıran yatırım aracı ne oldu?

Altın düşüyor! Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar? 8 Kasım Çarşamba altın fiyatları

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön