28 / 04 / 2024

Merkez Bankası politika faizini %30’a çıkardı, kredi faizleri yüzde 60’a dayandı! İhtiyaç kredileri durma noktasında!

Merkez Bankası politika faizini %30’a çıkardı, kredi faizleri yüzde 60’a dayandı! İhtiyaç kredileri durma noktasında!

Merkez Bankası, piyasa beklentilerine uygun hareket ederek politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30 seviyesine çıkardı. Piyasa çevreleri faiz artışlarının devam edeceği görüşünü dile getirirken, bu artışların şimdiden mevduat ve kredi faiz oranlarına yansıdığı belirtiliyor.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleştirilen toplantıda yeni faiz kararını kamuoyuna duyurdu. Toplantı sonunda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 25'ten yüzde 30 düzeyine yükseltildiği açıklanırken, faiz kararına ilişkin metinde, PPK  dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğini bildirdi.

Metinde, enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiğine vurgu yapılarak yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılığın devam ettiği belirtildi. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde de devam eden bozulmanın enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğunun kaydedildiği PPK metninde, bütün bu unsurların, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu'ndaki tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret ettiği belirtildi.

Öte yandan faiz kararını değerlendiren piyasa çevreleri, Merkez Bankası’nın son attığı adım ile piyasa beklentilerine uygun hareket ettiğini ve orta vadede enflasyon hedefini tutturma konusunda kararlı bir duruş sergilediğini savundu. Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendiren Enuygun Finans Kıdemli Finans Ürünleri Müdürü Esin Abacı, faiz oranlarındaki bu artışın, ekonomi ve finans piyasaları üzerindeki etkilerine değindi.

FAİZLER ARTMAYA DEVAM EDECEK

Merkez Bankası’nın, piyasaların beklentilerine uygun bir şekilde hareket ederek politika faiz oranını, 500 baz puanlık bir artışla yüzde 30 seviyesine yükselttiğini belirten Enuygun Finans Kıdemli Finans Ürünleri Müdürü Esin Abacı, Merkez Bankası’nın bu faiz artışlarına devam edeceğini öngördü.

Merkez Bankası politika faizini %30’a çıkardı, kredi faizleri yüzde 60’a dayandı! İhtiyaç kredileri durma noktasında!

Esin Abacı, TCMB'nin faiz artışlarıyla birlikte mevduat ve kredi faiz oranlarında da artışlar yaşandığına işaret ederek Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre 8 Eylül itibarıyla açılan ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yıllık yüzde 60 seviyesine yaklaştığını, bu oranın son 21 yılın en yüksek seviyesine çıkarak ihtiyaç kredisine olan talebi azalttığını dile getirdi. Ayrıca, bankaların yeni müşteri kazanmak amacıyla düzenlediği özel faiz oranlı ihtiyaç kredisi kampanyalarına olan taleplerin de ciddi şekilde arttığını kaydeden Enuygun Finans Kıdemli Finans Ürünleri Müdürü Esin Abacı, bu artışın önümüzdeki süreçte de devam edeceğini ileri sürdü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön