05 / 05 / 2024

Kanada Merkez Bankası faiz artırdı!

Kanada Merkez Bankası faiz artırdı!

Kanada Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 3,75'e çıkarttı.



Kanada Merkez Bankası yaptığı açıklamada, parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini ve gecelik faiz oranının 50 baz puan artırarak yüzde 3,25'ten yüzde 3,75'e çıkarttığını duyurdu.

Piyasa bankanın faiz oranlarını 75 baz puan artırarak yüzde 4'e çıkarmasını bekliyordu.

Küresel enflasyonun yüksek ve yaygın olduğunu vurgulanarak, güçlü ABD dolarının birçok ülkede enflasyonist baskılara katkıda bulunduğuna işaret edildi.

Açıklamada, enflasyonu kontrol altına almaya yönelik parasal sıkılaştırmanın tüm dünyada ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturduğu ve ekonominin yavaşlaması ve arz kesintilerinin gevşemesiyle küresel enflasyonun düşmesinin beklendiği kaydedildi.

Dolar 5 gün sonra bu kadar olacak! 

Açıklamada, son 3 ayda enflasyonun, benzin fiyatlarında meydana gelen düşüşün etkisi ile yüzde 8,1'den yüzde 6,9'a gerilediği fakat fiyat baskılarının geniş tabanlı kalmaya devam ettiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Enflasyonun 2023 sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 3'e gerilemesini, 2024 sonunda ise yüzde 2 hedefine dönmesini bekliyoruz. Gelecekteki faiz artışları, para politikasının talebi yavaşlatmada ne kadar sıkılaştırıcı olduğu, arz sorunlarının nasıl çözüldüğü, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin nasıl tepki verdiğine ilişkin değerlendirmelerimizden etkilenecektir."

Kanada'dan gelen bu kararın ardından milyonlarca kişi gözlerini FED'e çevirdi. İşte ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön