23 / 12 / 2024

Merkez Bankası'ndan bankalara flaş TL talimatı

Merkez Bankası'ndan bankalara flaş TL talimatı

Merkez Bankası tarafından bankalara yönelik flaş bir TL talimatı geldi. Bankalar tarafından Merkez Bankası'nın talimatı kısa süre içerisinde devreye alınacak.



Merkez Bankası tarafından TL'nin değerini korumak amacıyla zaman zaman bankalara yönelik yazı gönderiliyor. Merkez Bankası yine bankalara bir yazı göndererek TL konusundaki önemli kararı bankalara iletti. 

ZAMAN ZAMAN DOLARA MÜDAHALE EDİYOR

Merkez Bankası'nın zaman zaman dolar kurunu tutmak amacıyla piyasaya dolar sürerek doların yükselmesine müdahale ettiği biliniyordu. Dolar son olarak TL karşısında 27, 04 TL bantlarında gidiyor. 

TCMB'den yatırımlarda TL'yi cazip kılma amacıyla bankalara uygulama talimatı gönderildi. Buna göre; TL'yi güçlendirmeye yönelik olarak hem standart TL mevduatı destekleyen hem de kur korumalı hesaplardan standart TL mevduata geçişi özendiren yeni adımlar atıldı. Gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltildi. 

KOMİSYON UYGULAMASI SONA ERDİRİLDİ 

Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosuna göre komisyon uygulaması sona erdirildi. Komisyon uygulamasında, TL'ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak. TL'ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100'ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100'ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde TL'ye geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.

MERKEZ BANKASI'NIN GÖREVLERİ

Peki bu gelişmelerden sonra vatandaşlar Merkez Bankası'nın görevlerini merak etmeye başladı. Merkez Bankası'nın görevleri nedir?

1. Fiyat İstikrarı

Merkez Bankasının temel amacı, fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarı ile ekonomik kararlarda dikkate almayı gerektirmeyecek ölçüde düşük bir enflasyon oranı kastedilmektedir.  Banka, bu amaç doğrultusunda uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı araçları doğrudan kendisi belirler, bir başka deyişle araç bağımsızlığına sahiptir.

2. Finansal İstikrar

Finansal istikrar, Merkez Bankası için destekleyici amaç özelliğine sahiptir. Bu kapsamda Banka, Türkiye’deki finansal sistemin istikrarı için para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici önlemleri almakla sorumludur. 

3. Döviz Kuru Rejimi

Ülkemizdeki döviz kuru rejimini Hükûmet ile birlikte belirlemek, biçimlendirmek ve uygulamak; Bankanın bir diğer görevidir.

Bunun yanında, Türkiye’deki altın ve döviz rezervlerini saklamak ve ülke menfaatleri doğrultusunda yönetmekten sorumlu kurum, yine Merkez Bankasıdır. 

4. Banknot Basma ve İhraç İmtiyazı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87. maddesine göre para basma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) aittir. Ancak TBMM banknot basma ve ihraç yetkisini süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. 

5. Ödeme Sistemleri

Merkez Bankası; fonların ve menkul kıymetlerin güvenli ve hızlı bir şekilde aktarılması ve mutabakatının gerçekleştirilmesi için yeni sistemler kurmak, kurulmuş ve kurulacak sistemlerin kesintisiz işlemesini sağlamak, gözetimini gerçekleştirmek ve gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür. 


Geri Dön