29 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan bankalara yönelik kara flaş haber geldi!

Merkez Bankası'ndan bankalara yönelik kara flaş haber geldi!

Merkez Bankası tarafından bankalara yönelik kara haber geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisine ilişkin değişiklikler yaptı.



Merkez Bankası tarafından alınan kararla ekonomiyle ilgilenen ya da ilgilenmeyen vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. Son olarak Merkez Bankası'ndan özellikle bankaları ilgilendiren flaş bir hamle geldi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete'de yayımladığı tebliğin tebliğiyle bankalara zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisine ilişkin değişiklikler yaptı. Buna göre, daha önce TL mevduat payı yüzde 50 altında kalırsa 7 puan ek menkul kıymet tesis etmek zorunda olan bankalar, artık yüzde 60 altında kalırsa 7 puan ek menkul kıymet tesisinde bulunacaklar. Ayrıca Nisan sonundan Eylül sonuna kadar döviz mevduattan TL mevduata dönüşüm oranı aylık yüzde 5'in altında kalırsa eksik kalan tutar kadar menkul kıymet ayıracaklar.

Kredilere ilişkin değişikliklerde ise 29 Aralık'tan itibaren kullandırılan kredilerin ikinci kademede yer alanları için yüzde 90 yerine yüzde 150 menkul kıymet ayrılacak. Bu sayede referans orandan belirli bir oranda yüksek faiz/kâr payı oranı bulunan ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet tesisi oranı yüzde 90'dan yüzde 150'ye yükseltilecek.


Geri Dön