01 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan bankalara talimat! Hamle üstüne hamle geliyor! Bankada doları olanlar...

Merkez Bankası'ndan bankalara talimat! Hamle üstüne hamle geliyor! Bankada doları olanlar...

Dolardaki yükselişi durdurmak için hamle üstüne hamle geliyor. Merkez Bankası'ndan bankalara yazı gitti ve zaman belirlendi. Kur Korumalı Mevduat sahipleri ile bankada doları olanlar dikkat.



Merkez Bankası'nın çıkardığı karar üzere, gerçek kişi hesaplarında yüzde 10 TL dönüşümünü sunamayan bankalar, 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri içinde eksik kalan kısım için 6 ay zamanla menkul kıymet sunacak. 28 Temmuz sonrası için dövizden TL’ye ilave dönüşüm oranı eşiği yüzde 30’a çıkacak. Seviyeyi tutturamayan banka, bu zamandan sonra hedef tutana kadar ilave yüzde 10 menkul kıymet blokesi yapacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesis Hakkındaki Tebliğ için farklılığa gitti. Resmi Gazete'de çıkan farklılığa göre gerçek kişi ilave dönüşüm seviyesine göre menkul kıymet tesisine ait geçici uygulama eklendi.

Merkez Bankası ndan bankalara talimat! Hamle üstüne hamle geliyor! Bankada doları olanlar...

TCMB 26 Mayıs-28 Temmuz tarihlerinde gerçek kişi Döviz hesabından TL’ye yüzde 10’luk dönüşüm hedefini tutturamayan bankalar az kalan kısım kadar menkul kıymet tesisi sorumluluğu getirdi.

İlave edilen geçici 11’inci maddede “28/7/2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere, mevduat ve katılım bankalarının bağlı bulundukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca tespit edilen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak gerçek kişi yabancı para mevduat/katılım fonundan TL mevduat/katılma hesabına ilave dönüşüm seviyesine göre 26/5/2023 hesaplama tarihi itibari ile alakalı hesaplama döneminde yüzde 10,00’ın altında ilave dönüşüm yapılması durumunda az olan bedel kadar menkul kıymet bloke olarak tesis edilir” ifadelerine yer verildi.

Bu seviye Nisan ayında yapılan düzenlemede yüzde 5 seviyesinde tespit edilmişti. Düzenleme hem gerçek hem de tüzel kişileri içeriyordu. Yeni düzenlemede sadece gerçek kişiler için hedefler güncellendi. Tüzeller için ise eski oranlar yürürlükte kalmaya devam edecek.

Merkez Bankası'ndan bankalara talimat! Hamle üstüne hamle geliyor! Bankada doları olanlar...


Geri Dön