Ekonomi

Merkez Bankası'ndan bankalara yeni dolar talimatı. Doları olanlar acilen şimdi baksın

Dolardaki hareketliliğin ardından Merkez Bankası da devreye girdi. Merkez Bankası tarafından bankalara yeni bir dolar talimatı gönderildi. Doları olan vatandaşların bakmasında fayda var.

Bankada ya da elde dolar olan vatandaşların dolarla ilgili haberleri takip etmeleri artık neredeyse bir zorunluluk. Çünkü Türkiye'de dolar piyasası maalesef ki çok ciddi bir şekilde hareketleniyor. 
Dolarla ilgili son olarak flaş bir gelişme de meydana geldi. Merkez Bankası tarafından dolar kurunda yaşanan bu gelişmelerin ardından bankalara dolar talimatı verildi. 
2023 yılının Haziran ayında başlayan yeni ekonomi politikaları ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 8.5 seviyesinde olan politika faizlerini yüzde 50'ye kadar yükseltti.

Buna karşın faiz oranındaki artışın ekonomi piyasaları tarafından yetersiz bulunmaması üzerine TCMB, yıl boyunca bankalara yolladığı örtülü talimatlar ile mevduat faizlerini piyasa için cazip oranlara çekti ve bu yolla dolar/TL paritesine perdeleme uyguladı.

31 Mart sonrasında yatay seyir izleyerek 32 lira bant aralığına sıkışan dolar kuru, bu hafta itibarıyla yeni ataklar yaparak 33 liranın üzerini birçok kez test etti. Dolar kurunda yaşanan kısmi yükseliş, son haftalarda düşüşe geçen mevduat faizleri nedeniyle döviz tevdiat hesaplarına yönelişin artmasına bağlanırken, kur tarafında yeni bir sıçramanın önüne geçmek isteyen Merkez Bankası, bankalara yeni bir talimat iletti.
Ekonomi piyasalarında gelecek ay itibarıyla faiz indirimine başlanabileceğine ilişkin beklenti oluşurken, bu beklentiyi fiyatlayan bazı yatırımcılar şimdiden döviz tarafında pozisyon almaya başladı.

Bu anlayışın yaygın hale gelmesi halinde dolar kurunda önemli bir kriz yaşanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, mevduat faizlerinin yüksek seviyede kalmasının bu noktada yatırımcıların dövize yönelmemesi için hayati derecede önemli olduğunu belirtiyor.